Министърът на образованието Николай Милошев разпореди проверка заради сгрешеното условие на задача за 7-ми клас.

За грешка в една от задачите на теста по български език и литература за седмокласници алармираха родители и учители във Варна.
Според тях третият въпрос е зададен некоректно и на децата се е наложило да играят на тото и да отбележат който и да е отговор.

С познанията си по математика учениците установили, че посочената в задачата графика показва рязко увеличаване на производство на велосипеди в периода 1999-2000 година. Но в твърдението във въпроса се говори за спад.

"Ако е 1998 година, тогава трябва да бъде спадът, а ако е 2000-та трябва да бъде не спадът, а рязко се увеличава. Едното от двете, но не и това, което в случая е отпечатано", обяснява учителят по математика Галина Георгиева, цитирана от БНТ.

Родителите и учителите обаче се отказаха да пускат жалба до Министерството на образованието. Те смятат, че нямат време за реакция, тъй като проверката на тестовете вече започва.

Maлко по-късно от МОНМ излязоха с коментар по случая.

Първите четири задачи от теста са свързани с проверка на уменията на учениците да извличат и да обработват информация от два различни източника на информация - в

случая са текст и графика, които имат връзка помежду си, изтъкват от просветното министерство. От там посочват, че трета задача от теста проверява лексикалната култура на учениците.

Насочена е към уменията им за избор на дума (от посочени четири възможности за отговор), смислово свързана с друга дума от основното изречение. Образуваното словосъчетание следва да отразява определен сегмент от графиката. Тази задача, както и останалите, свързани с обработването на информация от двата източника, нямат за цел работа с графичните изображения, както например по математика и/или по някои от природните науки.

Разчитането на информацията се случва с "невъоръжено" око, т.е. без употребата на измервателни уреди.

Наречието "рязко" отговаря на знаковото изображение на тази част от графиката, която е свързана с поставената задача. В конкретния случай думата "рязко" се свързва точно с думата "спад".

При обработването на графиката в съответния изпитен формат вероятно се е получило изместване, което по същество няма сериозно отношение към верния отговор. Дори да приемем, че в условието на задачата следва да бъде употребена думата "се увеличава", отново единствената възможност от посочените четири отговора ще е отговор Б) - "рязко", допълват още от МОМН.

В момента се извършва проверка на писмените работи на седмокласниците. След приключване на оценяването ще бъдат направени анализи на резултатите и всички решения на Министерството на образованието, младежта и науката ще бъдат взети така, че да не се ощетяват учениците, уверяват от МОМН.

Припомняме, вчера се проведоха матурите и изпитът след 7 клас по български език и литература в около 2000 училища в страната.