Пловдивският университет „Паисий Хилендарски" излезе с позиция по повод появила се в някои сайтове информация за дипломата на Стефка Костадинова. В нея се посочва, че тя е с неправомерно издадена диплома. От ВУЗ-а обаче са категорична, че това не отговаря на истината, както и че няма прокурорска проверка в университета, нито фалшиви схеми за обучение на студенти.

Откровена лъжа е и това, че ръководството на висшето училище е разследвано от прокуратурата заради подобни схеми за 10 години назад, продължава позицията на университета, цитирана от Мега Комюникейшън

Провокации без доказателства са и твърденията, че олимпийската шампионка Стефка Костадинова е получила фалшива диплома за висше образование от Пловдивския университет, допълват от ВУЗ-а.

Спешната проверка на висшето училище на студентския статус на Костадинова показва, че на 12 септември 1996 г. тя е подала молба за прехвърляне от Националната спортна академия „Васил Левски" в ПУ „Паисий Хилендарски". Към нея е приложена Академична справка от НСА за завършени два семестъра - една учебна година или І курс.

Право на прехвърляне от един университет в друг имат всички студенти, които се обучават в акредитирани специалности на висшите училища в България и това не е единична практика.

Стефка Костадинова се е обучавала в ПУ „Паисий Хилендарски" по индивидуален план, което не изисква задължително присъствие на лекции с редовни или задочни студенти. Обучението по индивидуална програма също е право на всеки студент и не е прецедент.

Висшето си образование Костадинова завършва през 2001 г., за което има издадена напълно законна и легитимна диплома за бакалавър по „Физическо възпитание" със съответните реквизити.

Доказателство за това са и наличните официални протоколи от всички положени изпити от нея по отделните дисциплини в Педагогическия факултет на университета. Никъде в тях не е отразено, че известната спортистка и Председател на БОК е нарушавала Правилника на висшето училище или пък се е ползвала с някакви привилегии по време на обучението си.

Ръководството на ПУ „Паисий Хилендарски" изразява искреното си възмущение от опитите на някои медии да очернят както добрите академични практики, така и една личност като Стефка Костадинова, която прослави България с постиженията си в спорта на олимпийска висота.