Ден след 24 май, в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" наградиха победителите в състезанието по български език "Пазим езика си", съобщиха организаторите.

В заключителния кръг на конкурса участваха 13 финалисти, показали най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 12 май.

"Децата ни са будни и жадни за знание, сами видяхте колко трудно бе на журито да отсее крайните победители. Важното е да не се къса връзката родител - учител - ученик. Радвам се, че интересът към "Пазим езика си" бе много голям, набелязахме какво още да подобрим догодина". Това заяви съпругата на президента Румен Радев - Десислава, която е председател на гражданското сдружение "Живата вода на България", организатор на конкурса.

В групата от V клас първо място зае Калия Атанасова от ОУ "Братя Миладинови", Бургас. На второ място се нареди Стилян Кръстев, също от ОУ "Братя Миладинови", Бургас. Трета е Иванела Атанасова от ОУ "Свети Иван Рилски", Хасково.

Сред децата от VI-VII клас начело застана Вяра Арабаджиева от СМГ "Паисий Хилендарски", София. Вторите места, с равен брой точки, заеха Теодора Ачева от НУККЛИИЕК, София, и Радослава Дачева от 107 ОУ "Хан Крум", София. Трета е Вела Иванова от ОУ "Васил Априлов", Бургас.

На състезанието присъства и президентът на България Румен Радев. "Това е прекрасна стъпка за непримиримостта с невежеството. Чудесно е, че младите хора имат желание да усвояват и откриват красотата на нашия прекрасен език", каза Радев.

Той пожела на децата и техните родители да съхраняват красотата на родната реч. "Продължавайте да мечтаете на български език и винаги проявявайте борбен дух", обърна се към участниците държавният глава.

Участниците във втория кръг на състезанието решаваха две задачи. В първата трябваше да изберат изречения, в които няма правописни и пунктуационни грешки. Във втората подреждаха смислово изречения от текстове на произведения на Йордан Радичков.

Децата от двете възрастови групи - V и VI-VII клас бяха оценявани от многобройно жури. Председател на журито бе езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров. В него участваха още Рени Стоичкова, учител по български език и литература и автор на редица учебни помагала, изработила основната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, директор на СУ "Васил Левски" в Карлово и проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова, представители на катедрата "Методика" във Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски".

Всички участници във финалния кръг получиха книги, както и речници по правопис и електронен учебник по български език за 2019 година. Класиралите се на първо място си тръгнаха с електронни четци, тези на второ място - с трилогията на детската писателка Юлия Спиридонова "Страната на сънищата" с автограф, който тя даде на живо след края на надпреварата. Носителите на третите награди също получиха едно от произведенията на Юлия Спиридонова с автограф.

Според председателя на журито проф. Мурдаров всички деца са се представили блестящо. "Тук в Алма матер бяха само 13 обаче. Надявам се всички ученици на тази възраст да се справят като тях", допълни той.

В тазгодишното пилотно издание на състезанието "Пазим езика си" се включиха над 400 деца от училищата в цялата страна, показали най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г.

Целта на състезанието е да насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис. Стремежът на организаторите е конкурсът да стане национален догодина и в него да могат да вземат участие всички желаещи.

Според регламента, в първия тур на състезанието децата от V клас трябваше да покажат колко добре могат да се справят с диктовка и с разбирането на текст. Учениците от VI - VII клас, освен това демонстрираха познаване на богатството на българския език като трябваше да "преведат" текст, изпълнен с чуждици, както и да транслитерират текст, предложен им на латиница.

Учениците се справят сравнително добре с диктовката, но изпитват по-големи затруднения с разбирането на текста и тъй наречената функционална грамотност. Задачата с "превод" на текст, пълен с чуждици, също е препятствие пред част от тях, което води до извода, че те употребяват в ежедневието си думи на английски език, чиито смисъл не могат да формулират на български. Задачата с транслитерацията на текст, написан на латиница, не ги затруднява, което показва, че проблемът с така наречената шльокавица не е толкова сериозен. Пунктуацията обаче е препъникамък за голяма част от учениците.

"Като цяло децата се представиха много добре. За в бъдеще се надявам това състезание да стане национално, да включва повече ученици и да ги подтиква да четат повече. Който сее знание, жъне напредък", допълни Рени Стоичкова, член на журито.