Твърде ранното профилиране и смесването на професионалната и общообразователната подготовка са сериозен недостатък на професионалното образование и обучение у нас.

Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на дискусията "Професионалното образование и обучение в България - състояние, предизвикателства, перспективи", цитиран от Би Ти Ви.

По думите му е необходимо силно изнасяне на професионалното образование в 11-ти и 12-ти клас.
По света професионалното образование е свързано с модулно обучение - с възможности за курсове и квалификации на учениците, посочи министърът.

Той открои сериозните проблеми, които стоят сега пред системата на професионалното образование у нас. Първият проблем е свързан с продължаващото несъответствие на мрежата на професионалните училища с изискванията на реалния пазар на труда за дадени професии.

Като друг проблем министърът посочи недостатъчното и слабо сътрудничество на бизнеса с професионалните гимназии. Според Вълчев сериозен проблем е и остарялата материално-техническа база в професионалните училища. Затова за първи път през тази година започва програма на МОН за подобряването на тази база.

По думите на министъра в професионалните гимназии средствата се използват неефективно. Голям брой ученици завършват 12-ти клас в професионалните гимназии, но не придобиват професионална квалификация, тъй като проблемът е в 13-ти клас, отбеляза министър Вълчев.

Заместник-министър Кирчо Атанасов каза, че ще бъде направено всичко възможно да отпадне 13-ти клас, защото учениците в този клас са много малко и рядко посещават часовете.

Министър Вълчев посочи, че подготовката на учениците в професионалните гимназии е недостатъчна. Той каза, че средният успех на учениците от профилираните гимназии на държавния зрелостен изпит по български език и литература е 5.30, а този на техните връстници от професионалните гимназии е 4.03. От десетте училища в страната с най-слаб успех на този изпит осем са професионални гимназии.

Като крачка напред в развитието на професионалното образование министър Вълчев открои окрупняването на списъка на професиите.