Няма смисъл реформата в Българската академия на науките да бъде осъществена преди приемането на новия закон за БАН.

Това мнение изразяват 70,5% от участвалите в проучване, реализирано от МБМД сред работещи в Академията.

Едва 17,5% от запитаните смятат, че има смисъл реформата да стане факт още преди приемането на законовите промени, докато 12% се въздържат от мнение по въпроса.
Голяма подкрепа сред участниците в проучването печели твърдението, че реформата в БАН трябва да започне отгоре надолу, тоест с изменения в централното управление на Академията. За такъв тип преструктуриране се обявяват 86% от тях. Несъгласните са 7% от запитаните.

Като цяло, 80% от далите отговор в проучването на МБМД са на мнение, че бързото реформиране на централното управление на БАН е полезно за Академията и ще доведе до големи икономии, както и ще има за резултат влошено качество на изследванията.
Едва 11% са на мнение, че обединяването на институтите ще доведе до интердисциплинарност и повишаване на качеството на изследванията , докато бързото реформиране на Централното управление на Академията може да й навреди и няма да доведе до желаните икономии.

Предложението за сливане на институти на Академията не се радва на особена подкрепа сред участвалите в допитването. Близо 68% от тях не одобряват тази идея.
Известно одобрение се наблюдава сред 19% от запитаните, а едва 8% са изцяло „за" сливането на научните институти.

На въпрос дали тази промяна ще доведе до интердисциплинарност на изследванията 78% от анкетираните отговарят „по-скоро не". Положителен отговор дават 15,5% от участвалите в проучването, докато 6,5% не могат да преценят.

76,5% от респондентите имат негативно отношение към възможността 30% от работещите в БАН да бъдат съкратени във връзка с 30-процентното намаляване на държавната субсидия за Академията.

19% от запитаните са на противоположното мнение, а 4,5% нямат мнение.
42% от работещите в БАН нямат готовност да постъпят на нова работа, ако бъдат съкратени след провеждането на атестацията. Едва 24,5% са на мнение, че могат да продължат професионалното си развитие, а над 33% са в неяснота за бъдещето си в тази насока.

Самата атестационната карта на учените, приета от Общото събрание на БАН, не се радва на подкрепа сред респондентите. 64% от тях не я одобряват, само 18% са на обратната позиция.

В заключение, от изследването става ясно, че 70% от анкетираните са категорично против или са с резерви, към идеологията, стратегията и основните реформи на провежданата реформа в БАН. Отново 70% са убедени, че бързото реформиране на Централното управление на Академията е полезно за нея и ще доведе до икономии.