Голямо празнично шествие по улиците на София даде началото на юбилейната 125-та академична година на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Стотици първокурсници, преподаватели и общественици преминаха по бул. „Цар Освободител", ул. „Раковски", градинката пред Народния Театър „Иван Вазов" и завършиха пред храм-паметника „Александър Невски".

Живеем във време, в което политиците искат да ни убедят, че сме прости, за да могат да ни управляват по-лесно и да губим доверие в собствените си възможности
проф. Илчев

В шествието се включиха вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на образованието Анелия Клисарова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, ректорът на СУ Иван Илчев, всички ръководители на катедри, чужди посланици и гости от университети от цял свят.

Пред къщата-музей на Иван Вазов множеството спря, за да изслуша стихотворенията „Молитва" и „Български език", която бяха рецитирани от балкона на къщата. Пред Народния театър пък бе прочетен указа, с който Княз Фердинанд за кратко затваря Софийския университет в началото на века заради освирквания по негов адрес именно по време на театрална постановка.

Шествието бе водено от духовия оркестър на Първа английска гимназия, а студентите от отделните факултети бяха разделени на групички. "Образованието - национален приоритет, а не раздел в партийни програми", гласеше един от големите плакати, които студентите носеха. Друг пък допълваше, че "образованието е право, не привилегия".

Преди 125 години съвсем близо до това място бе положено началото на българското висше образование, припомни проф. Илчев на събралото се множество на площада пред „Св. Александър Невски".
Той направи кратка историческа ретроспекция и подчерта, че в първите години след Съединението грамотността на населението не е надхвърляла 5%. „През 1888 година първият университетски курс започна с 43-ма студенти - всичките мъже и всичките с мустаци", подчерта той и припомни, че днес в университета учат към 24 000 студенти, а повече от половината от тях са жени.

От онази година насам „Алма Матер" е дала на България повече от 250 000 бакалаври, магистри и доктори на науките, гордо заяви Илчев, след което се обърна към младите висшисти с пламенна и на моменти гневна реч.

„Влизате в университета в смутно време. Време, в което накъдето и да погледнем виждаме озъбени, зли, разкривени от взаимна омраза лица. Време, в което политиците с охота се кипрят на нашите тържества, но рядко ги има в нашия делник", заяви ректорът на СУ.

По думите му днес е време, в което в България се откриват бинго зали, нощни заведения, по-рядко спортни зали, режат се лентички на магистрали, но за последния четвърт век никъде в страната не е вдигнат нов университетски корпус.

Увещават ви, че живеете във време на негодници. Не им вярвайте, добрите хора винаги са били повече! Времето е ваше, не на олигарсите, мутрите и политиканите
проф. Илчев

„Нови сгради за ГДБОП или ДАНС има, за университети - няма!", възкликна Илчев и добави, че живеем във време, когато актьорите стават популярни не защото играят Хамлет, а защото играят в реклами или участват в „Биг Брадър".

Живеем във време, в което политиците искат да ни убедят, че сме прости, за да могат да ни управляват по-лесно и да губим доверие в собствените си възможности, гневеше се професорът. „Време, в което леейки фрази за науката, те съумяха да прогонят десетки хиляди млади хора и да превърнат „чужбината" в блян за много от тези, които са още тук", добави той.

Днешните политици не обичат знаещите и можещите, защото им пречат. „Не се оставяйте да ви подведат! Ние искаме да сме знаещи и можещи", разпалено обяви ректорът на СУ.

Според него днес е още и времето, в което „всички политически партии свалят звезди от небето за народа, но никак не трябва да им се вярва. Патриотизмът не е на мода, а е на мода да се ругае Родината, при това най-вече от онези, които не са сторили нищо за нея.

„Увещават ви, че живеете във време на негодници. Не им вярвайте, добрите хора винаги са били повече! Времето е ваше, не на олигарсите, мутрите и политиканите. Но за да бъде то наистина ваше, за него ще трябва да работите, а не да лежите по гръб", посъветва Илчев първокурсниците.

„Днес, за нас вашите преподаватели и за вашите родители е празник на надеждата, защото университетът хвърля мост между времената и хвърля към едно по-добро и по-интелигентно време", посочи Илчев и още веднъж припомни любимата си реплика, че се опитваме да постигнем европейско ниво на образование с африканско финансиране.

„Не искаме само дипломата да е ваша цел, защото печатници в България много", продължи Илчев и призова младите да се стремят към качествено образование, като им посочи част от големия избор, който ще имат за бъдещето си развитие чрез Софийския университет.

Вие ставате студенти в университет, който вярва, че знанието прави силата и дава гаранция за свободата и независимостта на родината, добави той. „Влизате в университет, който напук на нихилизма опитва да остане социален и да ви учи да запазите чувствителността си към обществените недъзи", продължи Илчев и бе категоричен, че ако се наложи студентите ще бъдат призовани да излязат на протест в защита на европейската наука чрез европейските програми и националния бюджет.

Нека бъдем достойни! Огледайте се и вижте колко сте. Силата е с вас!
проф. Илчев

„Този университет традиционно е създавал и ще създава аристокрация на духа и интелекта. Рейтингите отчитат сухо, но ние ще се опитаме да изградим у вас личности. Такива, които без страх отстояват своето мнение, било то срещу управата на университета или оправията в обществото", добави професорът.

По думите му властниците винаги са се клели в името на Софийския университет, но и винаги са се чувствали неудобно зад вратите му, защото е бил коректив и един от символите на интелектуалното несъгласие, чието изразители са студентите и преподавателите. „Започвате образованието си в университет, който винаги е вярвал в България, защото, ако тази вяра секне, ще си отидем всички ние!", подчерта Илчев.

„Никога в публичното пространство не е имало протести против парите за образование. Против заплатите на депутатите и парите за подслушване - винаги", настоя той. По думите му младото поколение иска морал от политиците, но не го вижда. Вместо промени вижда взаимни дребнави заяждания.

Не бива да махаме с ръка и да позволим на самодоволната простащина да победи, настоя професор Илчев и припомни думите на Цар Симеон Велики, който казва на патрона на Софийския Университет Св. Климент, че оттеглянето е само за недостойните.

„Нека бъдем достойни! Огледайте се и вижте колко сте. Силата е с вас! Силата да променим Родината си, не друг, а ние, заради всички нас", завърши Илчев и припомни, че днешният празник не е само на Софийския университет, а на българския свободен интелект.

Ще се научим ли обаче какво да кажем на нашия достолепен народ, ще се научат ли политиците най-сетне да седнат заедно и да кажат на народа си накъде да вървим и какво днес или утре да направим заедно?
М. Попова

След речта на професор Илчев към присъстващите студенти и гости се обърна и вицепрезидентът Маргарита Попова, която се обяви в защита на това „да градим и да пазим огнищата на историческа и културна памет, като училищата, читалищата и библиотеките".

Вицепрезидентът призова да бъдат търсени добрите възможности за преодоляване на проблемите и кризите на днешните времена на политически и обществени вълнения.

„Ще се научим ли обаче какво да кажем на нашия достолепен народ, ще се научат ли политиците най-сетне да седнат заедно и да кажат на народа си накъде да вървим и какво днес или утре да направим заедно?", попита Маргарита Попова.

„Не може първенците в държавата да мислят и да действат различно от това, което иска нашият народ! Ето това искам от полиците и знам, че искате и вие", обърна се още вицепрезидентът в приветствието към студентите и към техните преподаватели.

Кратко слово прочете и директорът на БАН акад. Стефан Воденичаров, а официалното откриване приключи след обръщение и благослов към гостите от страна на главата на българската православна църква Негово светейшество патриарх Неофит.