В последните години има рязко повишаване на интереса към педагогическа квалификация. Т

ова обяви ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев по време на национална конференция на тема „Взаимодействието между средното и висшето образование - перспективи и решения". Студентите били мотивирани от факта, че след това ще си осигурят държавна работа.

Проф. Илчев помрачи изявлението си със случая във Велико Търново, при който 14-годишна ученичка си позволи да посегне на учителя си. Това показва катастрофалното ниво на възпитанието на някои ученици, изтъкна ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас.

Средното образование не може без помощта на висшето", убедена е Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Всички процеси в средното и висшето образование, развитието на етапите от образователната система, не могат без изследвания, без науката. Затова Такева изрази надежда, че следващия път и трите звена ще се съберат на конференция, за да обсъдят как да си сътрудничат, за да има успешна реализация на политиките и развитието на младите хора.

Според зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева средното образование не просто създава кадрите на висшето образование, но най-активно се ползва от кадрите на висшето образование. По думите й, средното отдавна е осъществило историческата връзка с висшето образование. „Не можем да говорим за качество в средното образование, без да говорим за качеството във висшето", подчерта тя.

Дефицитите, които средното образование идентифицира, са важни при изграждането на педагогическите специалисти. Кредитите на знания, умения и компетентности са предпоставка, която може да развие кариерното ориентиране. То е предпоставка за преминаване от едната в другата образователна степен, напомни Кастрева.

Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ, също се присъедини към доминиращото мнение, че една система се гради, когато има здрави връзки между отделните нива. Темата на конференцията, по думите му, не е само на образователната сфера, защото проблемите рефлектират и на кадрите, които след това излизат на пазара на труда.

На дискусията присъстваха и ректорите на УниБИТ, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и зам.-ректорът на УНСС.