Документът е абсолютно неприемлив. Така ректорът на Нов български университет доцент Сергей Игнатов определи проектозакона за Научните степени и звания.

На днешния съвет на ректорите на ВУЗ-овете в България представителите на всички висшия учебни заведения в България не можаха да се обединят около обща идея за цялостния вид на новия закон.

Въпреки че дебатите по него продължават вече повече от година, между тях все още съществуват крайно противоречиви мнения.

Игнатов настоява всеки университет да има възможността да открие акредитационно звено, където желаещите да получат научна степен или звание да могат да направят това.

Той настоява и за закриване на Висшата акредитационна комисия, която по думите му, пилее както финансови средства, така и научен потенциал.

Според него научната степен „доктор" трябва да е една единствена. От друга страна ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас - СУ, проф. Иван Илчев настоява докторските степени да останат две, както са в момента.

Илчев също е недоволен от редица точки в настоящия документ, сред които е фактът, че научните звания нямат срок и това, че се отваря възможност да има вмешателство от страна на бизнеса и властта.

Илчев е категоричен, че проектозаконът е направен според изискванията на научните работници в БАН и не удовлетворява големите висши учебни заведения в България.

Премиерът Сергей Станишев призова да намерят баланс в становищата си, защото този закон, който не е променян вече 37 години, ще спомогне за кариерното развитие на младите учени и повишаването на броя на хабилитираните изследователи у нас.

В момента България е сред последните държави в Европа по процент на работна сила учени и инженери.
У нас те са само 3% фактически работещи.

Станишев обеща, че съвсем скоро ще има дискусии по въпроса за стратегията за научните изследвания в България.
Той каза още: „В последните години правителството е показало съвсем ясно отношението си, че сектор „Образование" е приоритетен".

Премиерът допълни, че и тази година кабинетът ще се постарае да отдели значителна част от излишъка за висшите учебни заведения.

Съветът на ректорите, на който присъства и зам.-министъра на образованието Ваня Добрева, продължава и в момента.