Апелите и предложенията за издигане на нов Студентски град в Лозен граничат с научната фантастика и целят да бетонират статуквото в кампуса, полза от което имат само ректорите, които прибират сериозни наеми от нощните клубове и чалгарници. В това са убедени от Гражданското сдружение „Майки срещу насилието в Студентския град".

От дружеството алармират, че обещанието на ректора на Университета за национално и световно стопанство проф.д.ик.н. Стати Статев да прекрати договора си с наемателя на една от най-посещаваните чалготеки в Студентски град „Ориент 33″, която се намира в имот на УНСС, на практика така и не е изпълнено.

Според майките чалготеката продължава да си функционира и те предупреждават, че „в нея ще се въртят кючеци и гюбеци и ще се лее обилно алкохол вероятно и през цялата Страстна седмица, в това число и на Разпети Петък".

Според сдружението причината за поведението на ректора и протакането очевидно е в желанието му и занапред да продължи да прибира наеми от нощния клуб, който той е настанил гостоприемно в имот на университета.

Те смятат, че в условия на световна финансова криза е абсурд да се харчат милиарди за строеж на нов кампус на 20 км от центъра на София и усиленото популяризиране на този „проект" от някои ректори цели да отклони вниманието на обществеността от нерадостната ситуация в Студентски град, за да могат и за в бъдеще ръководствата на големите университети да развиват необезпокоявано рентиерска дейност.

Младите хора идват в Студентски град с нагласата да получат модерно, европейско образование, но уви, изведнъж попадат в среда, в която на почит са само чалга културата и чалга ценностите, което в крайна сметка в по-далечна перспектива води и до опростачване на нацията, заявяват с тревога активисти на Сдружението.