Тристранна среща между представители на социалното и образователното министерство, ръководството на БАН и ректорите на висшите учебни заведения у нас се проведе в Университета за национално и световно стопанство.

Повод за форума е промененият чл. 328, ал. 1, т. 10 от Кодекса на труда, който гласи, че работодателят може да пенсионира професори, доценти и доктори на науката при навършени 65 години.

Недоволството на ректорите и на браншовия синдикат бе предизвикано от факта, че при това законово регламентиране се получава неравно третиране на академичните работници спрямо останалите граждани. Какво се случва, ако на 65 години служителите ни нямат достатъчен трудов стаж, запитаха ръководителите на Лесотехническия и Минно геоложкия университет.  

Доц. Лиляна Вълчева, председател на браншовия синдикат на университетите, предложи два варианта за решение на проблема, като първия е премахване на спорния член, а вторият включва неговото изменение.

Повечето ректори на висши учебни заведения се обединиха около идеята законово да бъде разписано, че работодателят може едностранно да прекрати трудов договор на професори и доценти на 65-годишна възраст с допълнителна възможност от още три години трудов стаж при разрешение на академичния съвет.

Под въпрос е поставен и пенсионният статут на главните асистенти, тъй като според закона те се отнасят към по-нисък клас служители, въпреки че имат защитена една докторска степен.
Ректорът на УНСС проф. Стати Статиев беше категоричен, че не бива да се отнема правото на самостоятелна кадрова политика на университетите. Асистентите ми не са водопроводчици, за да им съкращавам щата, възмутено обяви той.

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов лично присъства на срещата. Той заяви, че системата е още от 50-те години на миналия век и несъмнено се нуждае от осъвременяване. Игнатов подкрепи идеята за самостоятелна преценка на преподавателския щат от страна на всеки ректор и допълни, че тази автономност не бива да се премахва чрез трудовия кодекс.

Министерството на труда и социалната политика излезе с позиция, която по нищо не се разграничаваше от миналогодишната му по този въпрос. Началникът на отдел "Трудово право" към МТСП Смела Милева категорично съобщи, че извършената промяна в чл. 328 не засяга наличния трудов стаж и правото на пенсия, а обособява само възрастта на преподавателите. Според нея целта е по-дълго оставане на трудовия пазар и отпадане на ранното пенсиониране.

След двучасови разгорещени дебати по темата не стана ясно какво ще се случва с професорите и доцентите, навършили 65 години, но без необходимия трудов стаж за получаване на пенсия.

Беше решено да се посочат трима ректори, които да представят синтезираните искания и предложения на всичките си колеги на още една дискусия с представители на двете министерства. Ръководителят на синдиката на ВУЗ-овете обеща, че след като бъде взето окончателно решение по въпроса, ще бъде организирана пресконференция, на която ще бъдат съобщени мерките, които следва да се вземат по проблема.