Венци и цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий поднесоха президентът Георги Първанов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Те пристигнаха пред Народната библиотека, начело на празничното шествие по случай 24 май. Водено от гвардейския духов оркестър, то тръгна от Националната художествена галерия, а пред Софийския университет към него се присъедини Ректорът на СУ и Академичния съвет на Алма Матер.

Част от празничното си слово пред паметника на Св.Св. Кирил и Методий столичният кмет Фандъкова посвети на инцидента пред джамията, станал в края на миналата седмица.
По думите й, столицата освен културно и духовно средище, винаги е била символ на толерантност и търпимост.

„Днес отговорността да съхраним това е наша", категорична беше тя. По думите на Фандъкова няма и не може да има политически цели, за постигането на които си струва да бъдат зачеркнати хилядолетните усилия и традиции.
„София е и ще остане символ на религиозна и етническа толернантост", посочи тя и допълни: „Никога не сме допускали и няма да допуснем различията да ни разделят и да застрашават нашия мир".

Столичният градоначалник каза, че днес хиляди софиянци ще заведат децата и внуците си на паметника на Светите братя Кирил и Методий, за да поднесат цветя в знак на признателност, принадлежност към духовните ценности, традиции и език.

„Да бъдем и ние, възрастните, достойни за делото на Светите братя, да бъдем достойни и за нашите деца чрез думите, но и чрез делата си", обърна се към хилядите събрали се столичани Йорданка Фандъкова.
Тя подчерта, че Столична община възстановява и строи музеи, продължава да строи детски градини, изгражда се и първото от 20 г. насам средно общинско училище.

Общината финансира проекти в сферата на културата и културно-историческото наследство. „Това са конкретни инвестиции, които ще се върнат многократно не само чрез по-добро и достъпно образование, но и чрез възпитание в патриотизъм, духовни ценности, толерантност и взаимно уважение", каза още кметът на София.

Пред Народната библиотека слова произнесоха още проф. Валери Стефанов и София Тодорова, обявена за „Учител на годината" от фондация „Св. св.Кирил и Методий".