Родителите на 104 деца във Варна спряха новите собственици на сградата на детска градина "Теменужка" в града.

Причината за действията си те обясняват с липсата на алтернатива за отглеждането на децата си

Родителите не допуснаха в детското заведение да влезе съдия-изпълнителя Захари Димитров, който трябваше да въведе във владение спечелилите делото собственици, съобщи БНР.

Димитров насрочи за утре изпълнението на решението като призова полицията да присъства по-масирано пред сградата, за да му съдейства.

Общината загуби собствеността върху детското учебно заведение. Това стана заради изтърван срок за обжалване на съдебно решение, с което се отменя отказ на кмета на Варна от 1992 г. за реституция на сградата на ул. „Шейново" 18.

Така се възстановява собствеността на шестимата наследници на бившите й притежатели, допълва moreto.net.

Временно изпълняващият длъжността кмет на Варна Антон Жожев посочи, че има реална възможност децата да останат без възможност да се обучават в градината.

Към това мнение се присъедини и зам.-кметът по образованието Коста Базитов.

Не знаем какво точно ще се случи, заявиха още те. Стана ясно и, че родителите на децата ще бъдат информирани за ситуацията.

Вече са предприети и мерки за разрешаване на проблема с децата.

Водили сме разговори с новите собственици за сключване на договор за ползване на сградата под наем, обясни Базитов.

Проучва се и възможността децата да бъдат прехвърлени в други детски заведения в района.

Общината разчита и на предстоящото откриване на две групи в имота на ул. „Цар Симеон I", дарен от д-р Анастасия Головина за детска градина.

Въпреки това родителите подготвят писмо до премиера Бойко Борисов и до министъра на правосъдието Маргарита Попова. В него те настояват за преразглеждане на делото.

Припомняме, подобно на София и Варна има проблем с местата в детски градини.

В началото на юни майки от града организираха протест срещу недостатъчния брой места в детските заведения. Около 333 деца останаха неприети в забавачниците в морската столица тази година.