Незабавно публикуване на тестовете и материалите още на следващия ден след провеждането на матурата.

За това настояват от Движението на родителите за качествено образование като гаранция за прозрачни матури.

В обръщение до медиите от движението призовават още тестът да бъде съпроводен и с ключ за верните отговори, както и примерни разработки на свободните теми, съответно според скалата на оценяване.

Родителите искат публичност на критериите за оценяване и както посочват в обръщението си - „на броя на точките, съответстващ на тройката, за всеки един от изпитите, когато този брой стане известен".

Според тях, за да бъде постигната прозрачност и функционалност на зрелостните изпити също трябва да се оповести броя на неявилите се ученици на всеки един изпит, както и броя на потърсилите лекарска помощ по време на изпитите.

Също важно е всеки зрелостник да получи издаден официално документ, съдържащ броя на получените точки, броя на точките, съответстващ на оценка 3.00, личния коригиращ коефициент и крайната оценка за всеки един от изпитите.

Движението на родителите настоява още за публикуване на пълен финансов отчет на средствата от държавния бюджет и по европейски програми, изхарчени за организацията и провеждането на матурите и по-специално:
• за реклама и ПР кампания;
• изработване на тестовете;
• изработване на критерии за оценяване;
• организация на транспорта на изпитните материали;
• хонорари свързани с консултации за матурите на лица, извън МОН и извън изпитните комисии (съставители и оценяващи), като се изброят поименно тези лица.