Предложението на правителството да отпаднат таксите за обучение на студенти в държавните висши училища трябва да бъде добре обяснено и сериозно анализирано. Това заяви пред БТА акад. Христо Белоев - председател на Общото събрание на Русенския университет и дългогодишен ректор на висшето училище.

По негови думи в последните години има определени специалности, наречени "защитени", като студентите в тях са освободени от такси.

Той поясни, че става въпрос за специалности, за които е имало малко кандидати, а голямо търсене от бизнеса.

Русенският университет е имал пет такива специалности, освободени от такси. "Една от тях бе "Материалознание". Тя е много тежка инженерна специалност. В нея приемахме много трудно студенти. С отпадане на таксите се засили интересът към тази специалност", обясни акад. Белоев.

Той посочи, че има специалности във всички университети, като интересът към тях е много голям и те се запълват още на първо класиране.

Отпадат таксите за държавна поръчка за университетите

Отпадат таксите за държавна поръчка за университетите

Разходите за обучение ще се осигуряват от държавата

Според него е трудно да се каже дали с освобождаването от такси ще се засили интересът на кандидатите.

Белоев посочи, че предвид демографската криза трябва да си зададем въпроса дали ще има достатъчно кандидати и дали това ще бъде добър стимул за тях.

Той отбеляза, че идеята, че по този начин ще се създаде интерес повече хора да завършат висше образование и да останат в страната, а не да отидат в чужбина, също е много личен избор.

"Винаги съм твърдял, че няма нищо лошо младите хора да учат в чужбина, но трябва да създадем такива условия в страната ни, че след като завършат образованието си, да се върнат отново в България. И това, което са научили там, както и контактите, които са създали и получените знания, да ги прилагат у нас", обясни акад. Белоев.

Увеличават броя студенти държавна поръчка в някои специалности

Увеличават броя студенти държавна поръчка в някои специалности

За студенти по медицина в бургаския университет и студенти от българска народност, живеещи извън България, в Националната музикална академия

Той посочи, че предстои обществено обсъждане на законопроекта и изрази надежда всички плюсове и минуси да бъдат изказани, за да се намери и конкретното решение.

Според него този процес трябва да се извърши по-плавно. Той има съмнения, че това може да увеличи броя на студентите и да подобри реализацията им.

Белоев е на мнение, че е можело постепенно да се увеличи броят на защитените специалности съобразно нуждите на пазара.

Запитан дали има риск за качеството на образованието, ако предложението бъде прието, той подчерта, че качеството на обучение и образованието, което получават студентите, зависи от всеки един университет.