2 700 000 лева ще бъдат вложени в ремонта на Централното хранилище на библиотеката на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Средствата са по проекта "Реконструкция, модернизация и мерки за енергийна ефективност в комплекса "Ректорат" на СУ" по оперативната програма "Регионално развитие" към МРРБ.

Това съобщи при започването на строителните дейности ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев, цитиран от радио София.

За първи път се прави ремонт на централното хранилище на университетската библиотека след откриването й през 1934 г., изтъкна той. Проф. Илчев обясни, че преди започването на ремонта служителите в библиотеката са прехвърлили 600 000 тома книги на ръка в ресторанта "Яйцето", който в момента не работи.

След завършването на ремонта на 15 септември книгите отново трябва да бъдат върнати в хранилището. В него за първи път ще бъдат поставени т. нар. компактоси - рафтове, към които има релси с обща дължина 120 километра. Тези рафтове ще може да се придвижват с ръчки и на тях ще се съхраняват повече книги.

Досега на едно пространство в хранилището се съхраняваха 1000 книги, например, а след ремонта ще може да се поставят 2000 книги, обясни ректорът. Той допълни, че до момента книгите са се съхранявали в централното хранилище на дървени лавици, в мухъл и във влага. След ремонта в помещението ще бъде поставена и климатична инсталация.

Очаква се откриването на ремонтираното централно хранилище на библиотеката да е на 1 октомври, когато по традиция Софийският университет започва новата учебна година.

Проектът е от особено значение за СУ, защото стойността му е четири пъти по-голяма от държавното финансиране за капиталови разходи на Софийския университет за 2012 г., което сега е около 800 000 лева, а в предишни години достигаше до 7 000 000 лева, коментира проф. Илчев.