3343 неграмотни и слабограмотни участват в курсове за ограмотяване по проект "Нов шанс за успех", започнал през септември 2016 г. Обученията се провеждат в 263 групи в 123 училища в страната, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Този проект надгражда проект "Нов шанс за успех" по ОП "Развитие на човешките ресурси", изпълняван в периода 2011-2015 г. По него е разработен цялостен модел за обучение на възрастни и са обучени 14 145 човека.

Новият проект ще се изпълнява до края на 2018 г. с бюджет от 25 милиона лева. Негова основна цел е в обучението да се включат общо 10 хил. неграмотни или слабограмотни на възраст над 16 години. Стремежът е 80% от тях да завършат успешно. Дейностите по проекта са насочени към изграждане на система от знания и умения, необходими за продължаване на образованието и за включване в обучение за квалификация по определени професии. По проекта се провеждат курсове за ограмотяване и за придобиване на компетентности от прогимназиалния етап на основното образование.

Курсът за ограмотяване на възрастни е с хорариум 600 учебни часа, а курсът за обучение на възрастни в V, VІ или VІІ клас е по 360 учебни часа за всеки отделен клас. Преподава се по адаптирани учебни планове. В края на обучението бенефициентите ще получат сертификат за успешно завършено обучение. С него те могат да продължат образованието си в следващ клас, в по-следващ етап на училищното образование, или да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация.

Проектът предвижда възможност тези, които са учили в други държави, или са учили по самостоятелен път, да валидират своите компетентности и да продължат образованието си по-нататък. Ще могат да придобият професия и да се реализират на пазара на труда. Тази концепция включва не само неграмотни и слабограмотни хора, но и емигранти, бежанци и други.

Проект "Нов шанс за успех" (BG05M2OP001-3.004 "ОГРАМОТЯВАНЕ НА ВЪЗРАСТНИ - Фаза 1") се изпълнява от МОН, чрез дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование", по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.