От Синдикат "Образование" изпратиха отворено писмо до премиера, финансовия, образователния министър и на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

Те настояват:

  1. При актуализация на държавния бюджет да бъдат заложени средства за увеличение на единните разходни стандарти с поне 30%;
  2. Да бъде увеличена издръжката на образователните институции с не по-малко от 30%, през ЕРС
  3. Да бъдат увеличени работните заплати на работещите в сектора с не по малко от 15%, за да се гарантира постигнатия ръст през последните 5 години от 125% над СБРЗ за страната
  4. Държавата незабавно да предприеме действия за диференцирана данъчна политика към образователните институции, защото последните в Република България се третират като търговски предприятия. Нека да се освободят от ДДС средствата за издръжка - ток, парно, вода, ремонти и др. Нека училищата и детските градини да престанат да бъдат най-желания за министерство на финансите генератор на ДДС! Защото това са парите за нашите деца 
  5. Държавата незабавно да предприеме законови промени, като освободи образователните институции от данък сгради и такса смет.

Те припомнят, че според, подписан от министъра на образованието и социалните партньори, единните разходни стандарти за 2022 година се увеличават с не по малко от 20%, нещо което досега не се е случило. Увеличението на ЕРС, при рекордна инфлация беше малко над 10%, поясняват те.

Скъпият ток може да затвори училища и детски градини

Скъпият ток може да затвори училища и детски градини

Съюзът на директорите иска увеличение на стандарта

Лавинообразното нарастване на средствата за издръжка, като цени на ток, енергийни източници, строителни материали, храна и други поставя огромен риск, не само за нормалното функциониране на образователните институции, но и за затваряне на училища и детски градини, поради невъзможност да плащат непосилните разходи за издръжка, както и да бъдат лишени от възможности за аварийни ремонти и частично обновяване на материалната база.

Преходните остатъци, които даваха известни финансова сигурност на училищата, които ги имат отдавна се изчерпаха. За съжаление набира скорост друга порочна практика в много общини да се задържат средства по единните разходни стандарти, които по закон трябва веднага да се трансферират в училищните бюджети. Това забавя последното увеличение на учителските заплати от 12.3%.