Софтуерът срещу плагиатство, предоставен от МОН безплатно на българските университети и научни организации, разполага с база данни от над 35 милиона научни източници. При анализ на дадена писмена работа той я сравнява с всички тези документи и генерира доклад за открити сходства или заемки.

Това стана ясно по време на информационна среща в Минно-геоложкия университет между представители на висшите училища, експерти от Министерството на образованието и науката и фирмата, разработила системата.

Изследват плагиатството в науката у нас

Изследват плагиатството в науката у нас

При студентите плагиатството е доста улеснено заради достъпа до Интернет

"Надявам се, че чрез тази система ще можем да достигнем онези високи стандарти на академична етика, към които всички ние - учените се стремим", подчерта заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова.

"Всеки от нас знае колко труд е вложил в едно научно изследване, в публикуването на една научна статия, книга или друг продукт на своя труд. И когато види своя труд, използван неправомерно, усещането е изключително неприятно. Идеята е да ограничим това", допълни проф. Чавдарова.

МОН въвежда специален софтуер, за да бори плагиатството

МОН въвежда специален софтуер, за да бори плагиатството

Той ще бъде предоставен за безплатно ползване от преподаватели, студенти и докторанти, НАЦИД и Комисията по академична етика

Заместник-министърът на образованието и науката припомни, че единната система срещу плагиатство в България е въведена миналата година. Софтуерът е закупен от МОН и предоставен безплатно на всички висши училища, научни организации и институции, които искат да го ползват.

Преди това системата е въведена пилотно в Софийския университет "Св. Климент Охридски".