Шест бронзови медала спечелиха българските ученици на Олимпиадата на ЕС по природни науки.

Шестимата български ученици бяха разделени в два отбора. Те спечелиха бронзови медали в отборната надпревара на 15-ата олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2017, съобщи Министерството на образованието и науката.

Форумът се проведе в столицата на Дания - Копенхаген. В олимпиадата са взели участие 150 ученици от 25 държави членки на ЕС. Учениците трябваше да са на възраст до 16 години.

Представители на страната ни в първия отбор бяха Яна Димитрова от Националната природо-математическа гимназия, както и възпитаниците на Софийската математическа гимназия - Иван-Александър Мавров и Здравко Иванов.

Във вторият отбор участваха учениците Славея Костадинова от Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов" във Враца, Силви Койчева от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна и Евгени Стателов от Езиковата гимназия в Пловдив.

Учениците ни трябваше да работят в лабораториите на Университета на Копенхаген върху експериментални задачи с изследователски екологичен характер от областта на природните науки биология, химия и физика. 

Ментори на българските ученици бяха преподаватели от Софийски университет. От Факултета по химия и фармация ментор беше проф. Адриана Григорова, от Биологическия факултет - доц. Снежана Томова, а от Физическия факултет - доц. Мая Гайдарова.