Почти 1 млрд. долара се генерират от морските кадри. Това обяви началникът на Висшето военноморско училище кап. I ранг, проф. д. в. н. Боян Медникаров.

Военноморското училище "Никола Вапцаров" чества 135 години от създаването си.

Около 2800 студенти се обучават там. 2700 души се обучават за националната и глобалната морска индустрия, а около 100 курсанти за нуждите на военноморските сили на България.

„За разлика от другите университети, ние не се притесняваме да кажем, че нашите обучаеми работят в чужбина“, заяви проф. Медникаров.

Реализацията им ставала все по-успешна. През последните няколко месеца има ръст с около 300-400 евро на стартовите заплати. В момента стартовата заплата на морски офицер е в порядъка на 2700 евро.

Престижът на образованието във Военноморското училище расте и сред чуждестранните студенти. През изминалата учебна година броят им се е увеличил с два пъти, като в момента се обучават над 150 студенти от 10 държави. Най-много са студентите от Гърция, Турция, Румъния, Русия.

В момента в училището се реализира мащабен проект, посветен на създаването на научно-изследователска инфраструктура за справяне с екологичните замърсявания. Предвиждат и нов център за обучение на оператори на танкери.

Висшето военноморско училище заемало активна позиция в управлението на международната асоциация на морските университети. Изпълнява се двугодишен мандат като членове на борда на асоциацията. Зам.-началникът на българското военноморско училище е в ключов комитет по международни проекти и създаване на новите научно-образователни програми.

Във военноморското училище кандидат-студентската кампания за 2016-2017 учебна година е към своя край. На около 90% са попълнени местата след двете вълни на ранен прием.

Петима кандидати се борят за едно място. 70 % от местата за курсанти също са попълнени. Заключителната сесия ще бъде през юли, когато ще се попълнят единични бройки.