Програма „Наука и образование за интелигентен растеж" разполага с бюджет 1,37 млрд. лева. Най-много европейски пари по новата оперативна програма са за научни изследвания. Сумата до 2020-та година е 560 милиона лева, обяви заместник-министърът на образованието Николай Денков, цитиран от БНР.

Други цели на програмата са намаляване броя на отпадащите ученици до 11 %, както и увеличаване завършилите висше образование до 36% на сто от хората между 30 и 34-годишна възраст. Проф. Денков обяснява, че едва 5% от циганите у нас стигат до висше образование.

По думите на зам.-министъра, ако училището има нужда от средства, с които то ще може да улесни достъпа до образование на деца със специални образователни потребности, от малцинства, деца на бежанци, и то кандидатства за това нещо, ще получи средства специално за тази цел.

„Когато в програмата „Региони в растеж" има достатъчно средства, да се поднови сградата, да се подготви, но няма средства за оборудване на училището, това може да стане по нашата оперативна програма. Единственото, с което трябва да се внимава, е да няма двойно финансиране", посочи още той.

Добрата подготовка на учителски кадри също е приоритет на програмата.