След завършването на десети клас, ученикът може да избере да учи т.нар. интегрални колежи и да получи майсторска степен по професия, която ще му даде възможност веднага да се реализира.

С такава презумпция министърът на образованието Тодор Танев представи пред публика в Пловдив идеята на Министерството, съобщава БГНЕС.

Според Танев дуалното образование, което също се предлага от министерството (засега само като проект за две училища) не е уместно в изостанали региони като Северозападна България: „Но интегралните колежи ще подготвят хора, от които наистина има нужда."

В този смисъл Пловдив и регионът са идеални за целта, доколкото тук има няколко индустриални зони и нужда от квалифицирани работници.

Формата "интегрален колеж" е добра за хора, които нямат амбиции да учат висше образование. Едновременно с това не ги лишава и от тази възможност, стига да положат матури. След завършването на колежа, който ще трае една подготвителна и още две учебни години, те могат да следват.

Този тип колежи са добри и за хора, които са излезли от образователната система поради някаква причина, преди да завършат средно образование, но след години имат желание да повишат квалификацията си, обясни министър Танев.

По думите му остава реалната необходимост от определен тип професия и умения, за които вече думата имат бизнесът и управата на различните градове.