Първата кандидатстудентска сесия за учебната 2017-2018 г. на Софийския университет "Св. Климент Охридски" продължава с изпити по български език и литература и математика. Те ще се проведат утре, 2 април, съобщават от учебното заведение.

От Алма Матер уточняват, че изпитът по български език и литература проверява и оценява знания и умения като резултат от обучението по български език и литература в средното училище по посока на: четене с разбиране на текст, включващо извличане на информация, извеждане на преки и непреки заключения, тълкуване и обобщаване; владеене на основните граматични, правописни и пунктуационни норми; редактиране на текст, създаване на аргументативен тип текст (есе).

От две части се състои изпитът. Той включва тест с 50 въпроса (70 точки, като 1/3 от точките са за въпросите по литература) и задача за изграждането на аргументативен тип текст (есе) (30 точки). Максималният брой точки е 100.

От СУ обръщат внимание на есето е задължителен компонент от изпита. Това означава, че при отказ от писането на есе точки няма да се присъждат, въпреки че кандидатът може да е отговорил вярно на задачи от теста. Темата на есето може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Текстът трябва да е в обем до 3 страници.

В теста има въпроси и от затворен, и от отворен тип. Задачите са формулирани на базата на откъси от текстове. Въпросите се основават на откъси от текстове от програмата за задължителна подготовка в 11 и 12 клас, както и текстове, които не са включени в учебната програма. От учебното заведение уточняват, че въпросите върху отказ от неизучавано произведение са формирани така, че няма нужда учениците да познават целия текст, за да могат да отговорят.

По-малка част от въпросите, свързани с литературни компетентности, изискват фактологически знания - разпознаване на авторство, заглавие и т.н.). По-голямата част от въпросите предполага кандидат-студентите да имат умения за четене на художествен текст - обяснение на мотивацията на героите, тълкуване на функцията на използваните изразни средства, коментар върху структурни особености на текста и т.н.

Изпитът ще продължи 4 часа.

Кандидатстудентският изпит по математика I е писмен. От миналата година форматът му съвпада с този на матурата по математика.

Той включва 20 задачи с избираем отговор от 4 възможности, като съответният отговор се отбелязва в X. Следват 5 задачи с отворен отговор, където кандидатът записва само отговора на задачата на съответния ред. Има и 3 задачи с цялостно решение. Тук се излагат решенията на задачите в свитъка за решения, като кандидатът трябва да се стреми да изложи решенията на задачите пълно, кратко и ясно, използвайки въведената в училище математическа символика. Решението на всяка задача трябва да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи.

Изпитът продължава 4 часа.