С поглед назад към 142-годишната история на БАН и с припомняне на последните събития около Академията започна тържественото отбелязване по случай годишнината от основаването й.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов наблегна на последните събития в развитието й. Специално внимание отдели на породените в края на 2010 година от тежките финансови условия масови протести на учените от БАН, които бяха подкрепени от цялата научна общност и обикновени граждани.

Съботинов се спря и на поредния орязан бюджет - Бюджет 2011, който беше наречен от младите учени Бюджетът на невежеството.

Той поясни, че до края на годината без пълни заплати остават метеоролозите и сеизмолозите към БАН. По думите му бюджетната субсидия за институцията за догодина в размер на 59 милиона лева покрива само 7% от необходимите средства за фонд „Работна заплата". От началото на 2011 г. пък всички институти към БАН са излели  в неплатен отпуск.

По лично разпореждане на премиера Борисов бе изработен нов Закон за БАН и беше създаден Съвет на настоятелите на Академията. С този закон беше запазена целостта на академията в институтите към нея, а също и нейната автономия, отбеляза той и добави, че междувременно изследователската работа наистина е забавила темпа си, но причините за това са били намаленото финансиране.

От своя страна председателят на Общото събрание на БАН член-кореспондентът Стефан Воденичаров припомни записаното в стратегията Европа 2020 и важността на науката - интелигентен растеж, изграждане на икономика, основана на иновации, устойчив растеж, стимулиране на икономика с висока заетост.

По думите му преди 142 години, когато народът не е притежавал държавни институции, той, в лицето на основателите на Книжовното дружество, е имал съзнанието, че науката е един от главните стожери на всяко развиващо се общество.

Бихме искали и днес да вярваме, че това разбиране е още живо, че традицията на почитта към търсещата мисъл няма да угасне, подчерта Воденичаров.

На влизане в централата на БАН председателят на парламента Цецка Цачева изрази своето желание, че парите за наука наистина трябва да са повече: „Трябва да има пари за наука, образование и иновации, защото във времена на кризи малки икономики, каквато е българската, образованието, науката и реализацията на иновациите са пътя, който може да ни изведе към по-добро утре за България."

Запитана дали парите за БАН ще бъдат повече от 59 милиона лева през 2012 година Цачева заяви, че не може да говори в цифри преди проектобюджетът да е внесен в НС. По думите й очаква се в края на октомври той да бъде внесен в парламента, а рамката ще бъде готова до края на тази седмица, началото на следващата.

За насроченото извънредно заседание в петък парламентарният шеф поясни, че ще бъдат изслушани отговорите на 10 въпроса към трима министри, но там няма да стане дума за това, за което вчера опозицията информира обществото.

Тя уточни, че в парламентарния контрол ще участват министрите Сергей Игнатов, Трайчо Трайков, Тотю Младенов и други, както и че министрите Лиляна Павлова и Симеон Дянков няма да участват, тъй като ще бъдат ангажирани с делегацията от ЕК, начело с Жозе Мануел Барозу.

Няма внесен въпрос към премиера, нито за изборните списъци, подчерта още Цачева.