Директорът на Дирекция за координация и контрол на средното образование Милка Коджабашиева съобщи какви са предвижданията за компенсацията на изгубеното по време на стачката учебно време.

В МОН се състоя среща на просветния министър Вълчев и ръководствата на регионалните инспекторати по образованието.

За училищата, в които учителите са стачкували ефективно до 15 учебни дни компенсацията ще се извърши чрез преструктуриране на учебното съдържание, ограничаване на дните за екскурзии и походи.

За училищата, в които ефективната стачка е продължила повече от 15 дни се предвижда и възможност за съкращаване на срочната и пролетната ваканция, както и удължаване на учебната година с максимум една седмица за класовете, за които това е възможно. До края на седмицата ще стане ясно в какви срокове ще са тези удължения, ако ги има.

От Министерството са категорични, че няма да се намалява Коледната и Великденската ваканция, тъй като това са светли семейни празници.

Също така няма да има удължаване на първия учебен срок, категорично няма да отпада материал от учбното съдържание, както и да бъдат съкращавани едни учебни часове за сметка на други.

Относно броя на оценките от министерството съобщиха, че текущи оценки ще се формират на базата на рализчни форми на изпитване, тестове, домашна работа като учители ще се тремят да попълнят изискванията за брой оценки според броя учебни часове.

Директорите на различните училища са тези, които ще утвърждават разпределенията на стачкувалите учители.