Едва 800 украински деца са подали заявка за интегриране в българската образователна система - 550 към училище, 250 към детски градини. Броят е прекалено малък, в сравнение с 25 000 деца от Украйна у нас. Справката даде министърът на образованието и науката Николай Денков в парламента.

По думите му - очакванията и надеждите са да се върнат в страната си, затова и не бързат да се включат в образователната система. 20 000 могат да бъдат интегрирани, ако бъдат повече - ще трябват да се сформират отделни паралелки, с нови учители и т.н. Най-много са записаните за училище украинчета в Бургас - над 300 деца, но не всичките те са влезли в училище заради здравния статус - трябва да получат ваксини, за което Министерство на здравеопазването има организация.

Учебната година няма да бъде удължавана заради пандемията от коронавирус - предвиждат се дейности под формата на индивидуални занимания, анализират се проблемите на всички от децата, целта е да се наваксат индивидуалните им пропуски. Предстои рестарт на програмата за спорт и изкуство преди ваканцията.

Българските деца учат най-малко в Европа

Българските деца учат най-малко в Европа

Учениците в Германия и Дания почиват най-малко

Дали ще се започва училище на 1-ви - вместо на 15-и септември, Николай Денков уточни, че се обсъждат варианти, имало е отраслов съвет между директори и родители, но засега няма общо решение.

Засега няма съобщения за проблеми по програмата "Отново заедно", за която училища и хотели имат сключени договори за лагери на ученици. Министърът уточни, че могат да се сключат анекси към договорите.

До 63 000 украински ученици могат да влязат в клас

До 63 000 украински ученици могат да влязат в клас

МОН предлага 7 септември да започне учебната годината