Към петък са подадени 365 молби от украински ученици, от тях близо 100 деца вече са записани в български училища. Образователната ни система има готовност да приеме до 63 000 украински ученици. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков в ефира на БНТ. Има съботно-неделни курсове за учене на български.

Основното препятствие с украинските ученици е имунизационният календар, който е различен от българския. Затова със здравното министерство са се разбрали, че децата ще влизат в училище само след като са получили необходимите ваксини.

По отношение на епидемичните мерки, Денков заяви, че учениците се връщат в клас. Запазваме графиците такива, каквито са. Няма да има нужда прекрояване на бюджета, като в бюджет 2022 средствата за образование са били повишени с около 550 млн. лв. Миналата седмица са качени на сайта на министерството 21 програми в областта на образованието, които вече са "опаковани" и могат да се насочат към училищата.

Във връзка с матурите той бе категоричен, че те ще бъдат по-лесни за тези, които мислят.

МОН отпуска над 242 млн. лв. за 21 национaлни програми

МОН отпуска над 242 млн. лв. за 21 национaлни програми

Две от програмите са нови

МОН предлага учебната годината да започва на 7 септември. Не може да оптимизираме учебната година, ако не знаем колко е дълга тя.

Работи се за промени и в закони по висшето образование. Денков каза, че промените, които се предлагат са не само в оценяването и приемането на студентите, ще се оценяват и преподавателите. Трябва да има реформа и от двете страни, бе категоричен той. Има нужда да се вкарат в системата нови преподаватели, а самата системата трябва да се оптимизира.