Как да намалят отпадането на деца от училище обсъдиха социалния министър Бисер Петков и образователния му колега Красимир Вълчев на среща с директори от различни региони на Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от социалното ведомство.

Основна тема е одобрения на вчерашното правителствено заседание механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици.

Най-бедните у нас са с начално или без образование

Най-бедните у нас са с начално или без образование

34.5% от хората в държавата не могат да си позволят да ядат месо

Образователният министър заяви, че изпълнението на механизма ще засегне и процедурата за отпускане на семейни и други помощи в натура спрямо индивидуалните потребности на децата и учениците и ще засили санкциите спрямо родителите, чиито деца не посещават училище.

По изпълнението на механизма ще работят междуинституционални екипи, в които задължително ще участва представител на дирекция "Социално подпомагане" от съответното населено място.

От социалното ведомство уверяват, че ще възнаградят усилията на служителите на Агенцията за социално подпомагане, насочени към образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България. Това увери министър Бисер Петков.

Национална жилищна стратегия за строителството в гетата иска Симеонов
Обновена

Национална жилищна стратегия за строителството в гетата иска Симеонов

В парламента разгледаха доклад за интеграцията на ромите

Министърът на образованието Красимир Вълчев очаква първите резултати от съвместната им дейност да са видими още през есента.
Той обясни, че предстои да се създадат правила за обмен на информация между институциите за децата и учениците, които не са обхванати в образователната система или са в риск от отпадане от училище.

150 хиляди деца не ходят на училище в България

150 хиляди деца не ходят на училище в България

Защо Румъния успяха, а ние не можем?

Първата стъпка ще бъде осигуряване на достъп до Националната информационна система на МОН, а в бъдеще и интегриране на системите на всички ангажирани институции, обясни министър Вълчев.