„Фактът, че близо месец правителството се опитва да се крие от дебат в пленарна зала и се занимава със седянки, със сложни стратегии, с противопоставяне на родители срещу учители и други групи от обществото показа, че те нито имат волята, нито имат намерението да решават проблемите и се опитват да печелят време, и както и преди е ставало, да подвеждат стачкуващите."

Това заяви след внасянето на искането на вот на недоверие към правителството Иван Сотиров от СДС.

Той припомни, че опозицията още в петък даде последа възможност на управляващите да направят необходимото и да изпълнят исканиятана учителите.

Според опозицията учителските искания са изпълними. Това са неща, които са им обещани и би следвало те да ги получат, заяви, Сотиров и посочи, че още в предизборната кампания на БСП и партии от коалицията образованието е изведено като приоритет и са предвидени над 5 % от БВП за развитие на образованието - неща, които не се случиха.

Исканията на учителите са напълно справедливи, освен това в бюджета има необходимите за тях пари",подчерта Сотиров.

Проблемът е, коментира той - че правителството не иска да извърши реформи в образованието и други сфери, където изтичат изключително много пари поради некомпетентност и корумпираност.

Освен това се поддържа и увеличава държавния апарат- един служител от държавна агенция изяжда няколко учителски заплати.

Учителите не се возят на скъпи коли, не поддържат скъпи кабинети и секретарки, изтъкна още Сотиров.

По думите му, за да се урежда схемата 3:5:8и да се балансират отношенията - да се устройват партизаните, приятелските кръгове и обръчите от фирми се стигна до тази криза.