Съюзът на демократичните сили изразява възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас. Това заявяват от партията в своя официална позиции по въпроса.

Те изразяват подкрепата си към българските учители, които са сигнализирали за "премълчаването на важни факти за режима", както и всички учени и общественици, които се противопоставят на "опита за подмяна на историята ни".

Комунизмът трябва да бъде изучаван с цялата истина за него - репресиите, зверските убийства, униженията, насилственото отнемане на собствеността, лагерите на смъртта, всесилната Държавна сигурност, почернила не един живот, ролята на комунистическата върхушка, обвързаността й не само с репресиите, но и с престъпни икономически схеми под чадъра на държавата, категорични са от СДС.

Цветанов разтревожен от пропуски в новите учебници по история

Цветанов разтревожен от пропуски в новите учебници по история

Според него това е "скандален опит за подмяна на истината за комунистическия режим"

Според тях истината за комунизма е важна именно заради младите хора, които не помнят тази епоха.

Съвременните наследници на този режим - БСП и техните поддръжници, се опитват да го представят носталгично като безгрижно и сигурно време, когато всички са били равни и щастливи, негодуват от партията.

Те са разтревожени, че това действително се случва и настояват младите хора да научат истината.

По тази причина от СДС призовават просветният министър Красимир Вълчев да не допусне тази подмяна и да потърси съдействието на обективни историци, които да подготвят учебното съдържание за въпросния период.

Младите хора на България имат право да знаят истината, за да не допускат да бъдат манипулирани от наследниците на тези, които извадиха България от демократична Европа, поставиха я зад Желязната завеса и я върнаха в развитието й десетилетия назад, категорични са те.

Припомняме, в четвъртък бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също се възмути от "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим" в новите учебници.

Ден по-късно Фондация "Истина и памет" инициира  петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация в новите учебници по история.

Тръгна петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците

Тръгна петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците

Адресирана до премиера и министъра на образованието…