Шестима родители влизат като преподаватели в бургаско училище. Всеки от тях има необходимата квалификация, съобщи БиТиВи.

В бургаското училище Васил Априлов учат общо 711 ученици, но присъствено учат само децата от 1 до 4 клас. Въпреки това учители не достигат. Голяма част отсъстват заради коронавируса - 11 учителя от общо 52-ама, каза директорката Мариана Стефанова.

Тя е потърсила от министерството на образованието заместващи учители. Тогава пръв се е отзовал родител на дете от училището.

Близо 80% от учителите искат изцяло е-обучение

Близо 80% от учителите искат изцяло е-обучение

Над 76% смятат училищната среда за опасна за работа

"Тогава ни хрумна, че може да си помагаме чрез родителите, ако имат нужната квалификация. Сключваме договор за заместване. Един от колегите е за 3 дни, за 7 дни имаме", обясни Стефанова.

Единият родител, който се е включил да замества обясни, че първоначално е преподавал по география в 5-7 клас. "В момента съм заместващ в 1-ви клас. Моята дъщеря учи тук. Миналата година беше много трудно онлайн обучението, затова е важно децата да са в училище", аргументира избора си Таня Петрова.

Според Катерина Христова, друга доброволка, която днес за първи път е провела урок в трети клас, децата се държат добре и са подготвени за ситуацията.