Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак" в Молдова запазва своята академична автономия и университетска идентичност. Това става след взетото от молдовските институции решение Тараклийският държавен университет да не бъде определен като учебно заведение, подлежащо на сливане с Педагогическия държавен университет "Йон Крянга" в Кишинев.

В писмо до президента Румен Радев от университета изказват признателност за оказаната от него подкрепа.

От ръководството на висшето училище допълват и че своевременната намеса на българския президент за каузата за запазване на единствения засега университет в чужбина със засилено преподаване на учебни дисциплини по българска филология, българска история, българска музика и българска култура, е показател за ефективна защита на интересите на българите по света.

Радев се загрижи за съдбата на Тараклийския университет

Радев се загрижи за съдбата на Тараклийския университет

Поводът са опасения на българите в Молдова, свързани със сливането с Педагогическия университет в Кишинев

От пресцентъра на президентството припомнят, че ролята на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" за съхраняване на културата и националната идентичност на голямата българска общност в Молдова и като решителен фактор за развитието на приятелските отношения между двете държави е била във фокуса на телефонния разговор на президента Румен Радев с президента на Молдова Мая Санду на 7 юли.

Българският държавен глава оцени високо конструктивното отношение на молдовските институции и потвърди подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Молдова, която получи официален статут на страна кандидат за членство в ЕС.

Джамбазки сигнализира EK за нарушени права на българите в Молдова

Джамбазки сигнализира EK за нарушени права на българите в Молдова

Според него, това е нарушение между двете страни