Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду за статута на Тараклийския университет "Григорий Цамблак".

Разговорът е иницииран от Радев, след като представители на различни структури на Тараклийския район и на българските обществени и културни организации на Молдова са изпратили до него писмо, в което българите в Молдова изразяват опасения, свързани с предлагано сливане на Тараклийския държавен университет с Педагогическия държавен университет "Йон Крянга" в Кишинев, съобщиха от президентството.

Джамбазки сигнализира EK за нарушени права на българите в Молдова

Джамбазки сигнализира EK за нарушени права на българите в Молдова

Според него, това е нарушение между двете страни

Пълноценната образователна дейност на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" за съхраняване на културата и националната идентичност на голямата българска диаспора в Молдова има особено голямо значение за развитието на приятелските отношения между двете държави, коментира по време на разговора с Мая Санду Румен Радев. 

Той отбеляза ангажимента на страната ни към висшето училище чрез финансова подкрепа за развитието на образователната му дейност. "Въпросът за самостоятелността на университета "Григорий Цамблак" е от изключителна важност за българската общност в района на Тараклия", посочи президентът.

„Възраждане“ предупреди за криза в отношенията с Молдова

„Възраждане“ предупреди за криза в отношенията с Молдова

Парите, които били отделени за Тараклийския университет все още не са преведени

По думите му е необходимо експертни екипи на компетентните институции от двете държави да обсъдят учебните програми и формите на обучение, които да допринасят както за съхранение на традициите и културната идентичност на общността ни, така и да предоставят възможности на младите етнически българи за интеграция в молдовското общество. Според него държавната подкрепа за независимостта на университета е от ключово значение за развитие на връзките между България и Молдова.

Мая Санду информира Радев за проведени днес в Кишинев експертни разговори между представители на министерствата на образованието и науката на България и Молдова за постигане на двустранно споразумение по въпроса.

Тараклийският университет в Молдова става филиал на Русенския университет

Тараклийският университет в Молдова става филиал на Русенския университет

Това стана ясно на срещата на Румен Радев с молдовския му колега

Освен това, Румен Радев поздрави колегата си от Молдова за получения официален статут на страната като кандидат за членство в ЕС. Българският държавен глава изрази съпричастност към трудностите, пред които се изправят молдовските граждани във връзка с войната в Украйна. Както българското, така и молдовското общество са изправени пред проблеми, свързани със сигурността в региона, с енергийната криза и социалните аспекти вследствие на силно влошената геополитическа обстановка.

Президентите на България и Молдова размениха покани за двустранни посещения за последващо задълбочаване на политическия диалог на най-високо равнище.