Молдова ще направи всичко възможно Тараклийският университет "Григорий Цамблак" да се трансформира във филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев". Това е станало ясно на срещата на президента Румен Радев с молдовския му колега Игор Додон в Ню Йорк.

Предвижда се преди предвиденото за 2020 г. посещение на българския държавен глава в Молдова наша делегация да посети учебното заведение, за да бъдат уточнени подробностите около трансформацията.

На срещата Радев получи уверение от Додон, че териториално-административната реформа, предприета от Молдова, няма да засегне статута на Тараклийския район, който е населен с етнически българи.

По време на срещата двамата президенти изтъкнаха положителния принос върху двустранното сътрудничество на голямата историческа българска диаспора в Молдова, която е напълно интегрирана. По думите на президента Радев запазването на настоящия статут на Тараклия, където живеят 63 000 етническите българи, е жизненоважно за съхраняването на националната, културна и езиковата им идентичност.