Има нужда от модернизиране на системата на средното образование и тя ще бъде в информационната сфера, заяви тази сутрин образователният министър Анелия Клисарова в ефира на БНТ. Все още не е ясно в какво ще се изразява тази модернизация, нито има ясни срокове за нейното осъществяване, но въпреки това за целта вече са заделени 15 млн. лева от бюджета, предназначени за „първия етап" от осъществяването й.

Клисарова все пак разкри, че „стратегията ще се осъществи на три етапа", които трябва да приключат след 3-4 години. След месеци на работа МОМН не е разработило цяла стратегия, но има „проект за стратегия", който вече е качен на сайта на министерството.

Паралелно с образователната платформа, има идея за още една, която „да намали административните тежести чрез високоскоростен интернет". Тя трябва да свързва всички училища с регионалните инспекторати.

Промяна ще има и в бюджетите на училищата в малките населени места. Там бюджетите ще се повишават чрез повишаване на т.нар. разходен стандарт, а част от парите ще бъдат заделяни за повишаване на учителските заплати. Отделно преподавателите в тях ще получават пари за транспорт.

Клисарова обяви, че философията за развитието на средното образование от времето на Даниел Вълчев вече е остаряла - има нужда от промяна в системата на обучение и промяна в Закона за средното образование.
Според образователния министър има поставени конкретни срокове за случването на тези промени, но странно защо, тя не пожела да уточни какви са те.

Визирайки скандала около сменения директор на училището в Рибново, Клисарова отрече да има политически елемент при избор на директори в училищата и изтъкна, че рокадата в гоцеделчевското село е станала след „установени нарушения на предишния директор".

Министърът, чийто екип реши да изхвърли от учебната програма часовете по информатика и да сведе до минимум подготовката по информационни технологии, изтъкна все по-голямата важност на компютрите за образованието на децата и обяви, че министерството ще работи за увеличаване на тяхната функционална грамотност.

Клисарова говори и за реформа във висшето образование, след която учебните такси да намалеят с до 30%. Въпреки това тя призна, че подобна промяна ще стане факт най-малко след една-две години, тъй като още не е постигнат консенсус с университетите. За да не бъдат ощетени ВУЗ-овете, ще бъде въведена и нова схема за тяхното финансиране, заключи образователният министър.