Протести на учените ще има още. Ще използваме всички цивилизовани форми на отпор срещу антиевропейската и антибългарска политика на правителството в областта на науката, образованието и културата.

Това заяви на брифинг в София професор Лъчезар Аврамов - председател на Гражданско движение за защита на науката и образованието.
Той изтъкна, че сдружението е организирало и провеждало протести срещу предишното правителство затова, че не води съвременна политика в областта на науката и образованието. „Сега ни се налага да протестираме не срещу неадекватна политика, а срещу опитите за ликвидиране на науката", добави той.

Аврамов посочи, че в последния доклад на Световния икономически форум за глобалната конкурентноспособност България е на 95-то място сред 139 страни по фактори на иновативност и усъвършенстване. След Танзания, Замбия и повечето африкански държави сме, подчерта Аврамов.

Той изтъкна, че в структурата на бюджет 2011, който въпреки че е ориентиран към стимулиране на икономическия растеж в съответствие с обновената Лисабонска стратегия, са подценени качественото образование, науката и иновациите.

Законодателните идеи на министъра на образованието и управляващите издават пълна некомпетентност, категоричен е професорът.

Според него единственият шанс на българските учени е да мобилизират световната научна общност в тяхна защита.
В подписките в подкрепа на БАН са се включили 7 нобелови лауреати, 5 носители на най-високата награда за математика, стотици известни учени, обявяващи се срещу политиката на задушаване на науката в България и хиляди млади хора.

Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев и представители на левицата се срещнаха с учени от БАН.

Щетите от приемането на законопроекта на управляващите за БАН може да бъдат много тежки и да доведат до необратими последици, заяви Станишев.

По думите му управляващите са провели последователна политика за влошаване на финансовото състояние на БАН.

Според него е била проведена кампания за дискредитирането на Академията, в която са се включили Симеон Дянков, Сергей Игнатов и Бойко Борисов, като кампанията завършва със законопроекта за БАН на ГЕРБ.

Станишев прогнозира евентуална промяна в позицията на Синята коалиция след отхвърлянето на проектозакона на Веселин Методиев. Действията на АТАКА по отношение на Закона той определи като непредвидими.

Председателят на БСП изрази надежда, че това може да даде възможност законопроектът на ГЕРБ на не събере достатъчно гласове в пленарна зала.

Във връзка с прехвърлянето на институтите на разпореждане на образователния министър от БАН коментираха, че това ще изисква прекалено много административен ресурс.

Сред функциите, които министърът трябва да изпълни, са определянето на финансирането им, назначаването на директори, закриване и откриване, утвърждаване на научен план.
По думите на учените това е огромен обем от работа и ще предизвика хаос, а Сергей Игнатов ще се види в чудо.

По повод възможността институтите на БАН да минат към Министерство на образованието, учените прогнозираха, че 3-4 месеца след това ще започнат масови уволнения.

Те коментираха настоящата ситуация като положение, в което трябва да се реши да има ли БАН или не. Според тях има сериозна опасност Академията да се превърне в клуб на академиците и член-кореспондентите.