Синдикат "Образование" настоява за ясни правила при назначаване на директори на училища, след оттеглянето на тези в пенсионна възраст. Целта е да се неутрализира ширещата се силна политическа и непрофесионална намеса при избора на директори и началници на инспекторати.

Според синдикалистите е жизнено важно бъдещите директори задължително да притежават образователно квалификационна степен в „Управление  и мениджмънт на образованието". Членството в политическа партия да не бъде задължително.

Просветният министър да приложи правото си на инициатива при пенсиониране. Това предлагат от синдикат „Образование". Проф. Тодор Танев може да направи това в качеството си на работодател на директорите и началниците на инспекторати в образователната система на Република България, използвайки промяната в Кодекса на труда.

Това предложение е отправено и към кметовете на всички общини в Република България.

Според синдиката това действие ще бъде навременно и насочено към влизане на млади хора в управление на образованието.

Синдикалистите посочват, че родните учители и директори са с най-високата средна възраст за Европа. Хоризонталното и вертикално кариерно развитие се нуждае от важни промени, които за съжаление не откриваме в проекта за образователен закон, изтъкват от синдикат „Образование".