Българските учители са с най-голям процент ваксинирани - 41% по данни на Синдикат "Образование" от останалите граждани, където ваксинираните са 19%. От там са направили национално проучване за ваксинацията сред населението и прилагането на тази кампания сред учителите.

Това поставя българските педагози като лидери в процеса по ваксинация и показва тяхната активна гражданска позиция, посочват от синдиката.

В това изследване са участвали 17 247 респонденти, като от тях 82.3% жени, 17.75% мъже, а 66.1% работят в сферата на образованието.

Синдикат "Образование": Локдаунът увеличи бърнаут ефекта сред учителите ни

Синдикат "Образование": Локдаунът увеличи бърнаут ефекта сред учителите ни

Очакват обобщена картина за всички европейски държави

Друго проучване показва също, че българските учители, вследствие на прекомерния стрес и професионалното изгаряне: страдат от огромен брой професионални заболявания - като онкологични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, заболяване на двигателната и опорната система, алергии и много други, а изследването на новите COVID ваксини към тези болести е още в зародиш. Затова и много от личните лекари съветват да не се избързва с ваксините, при подобен тип заболявания.

Също така прекомерното говорене на темата COVID - брой заразени, странични ефекти от ваксини и политизирането на мерките e довело до огромно колебание на българските граждани към ваксинационния процес, поради което България е с много нисък процент ваксинирани.

От Синдикат "Образование" настояват към правителството за деполитизация на мерките и решенията за затваряне на образователни институции. Нека българските ученици да не бъдат отново големите потърпевши от политическите решения за повсеместно затваряне на училища и детски градини. Нека преминаваме в дистанционно обучение при 30% болни ученици и учители.

Училищата с над 70% ваксиниран персонал получиха сертификат

Училищата с над 70% ваксиниран персонал получиха сертификат

В сила са двата дни допълнителен отпуск за тези, които се имунизират

Нека след месец да направим всичко възможно, нашите деца и ученици да започнат учебната година в редовна учебна среда, призовават от синдиката.

От анкетираните 91.5% са против задължително ваксиниране за всички в България, а относно дали биха подкрепили задължителни ваксини за учители и работещи в просветната сфера - 93.7% са заявили категорично не.