През юни следващата година учени от Института по металознание към БАН ще демонстрират на българските власти модел за взимане на решения при „засичането" на няколко терористични заплахи едновременно.

Това ще стане чрез симулиране на едновременна терористична заплаха на три обекта в страната - АЕЦ „Козлодуй", Подземно-газовото хранилище „Чирен" и летище „София."

Информацията за случващото се ще бъде подавана чрез специален софтуер и разработени инструменти за координиране на вътрешно-секторните дейности за защита на критична инфраструктура в ситуация на многостранна терористична заплаха. Целта на този проект е да се повиши способността за защита на ключови обекти от критичната инфраструктура в България.

Стефан Владимиров от Института запозна образователния министър Сергей Игнатов с модела за реакция, като обясни, че ситуациите, в които ще се използва много напомнят на атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001 година.

Това е голям успех, тъй като до момента няма разработен такъв модел за взимане на повече от едно решение при повече от едно нападение, коментира член кореспондент Владимиров.

Той не можа да съобщи какви са мерките, които ще се предприемат по отношение на столичното летище например: „Не че не искам, просто нямам право да ви кажа. Използват се сеизмични датчици, специализирани камери, микровълнови бариери." Използваните сензори различават обектите, които нарушават сигурността - дали са хора, животни или автомобили.

Водеща организация в проекта е Института по металознание, като участват още Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението"; Академия на министерство на вътрешните работи; Военна академия „Г. С. Раковски"; Русенски университет "Ангел Кънчев".

Продължителността на проекта е от юни 2011 г. до юни 2013 г., а общата необходима сума е 536 хиляди евро. Моделът е под егидата на вътрешния министър Цветан Цветанов, с него е запознат и премиера Борисов.

Владимиров допълни, че предстои да бъде разработен и проект за приложение в цивилната сфера, който включва три функции - зараждане на пожари, превенция от наводнения и осигуряване на сигурност на критични обекти.

В края на презентацията той благодари на просветния министър, че е успял за първи път да представи пред властта БАН като полезна институция.

От своя страна Игнатов подчерта, че този институт е един от най-добрите примери за взаимодействие между наука и бизнес.

Въпреки кризата, не само финансовата, но и кризата с БАН, тези хора успяват да поддържат интереса на бизнес средата, добави още министър Игнатов.