Системно насилие над деца е било упражнявано в Социално-педагогическия интернат в град Стралджа. По информация на БНР хора от персонала са прилагали изключително жестоки форми на физически наказания.

Френски доброволци са подали сигнал до Държавната агенция за закрила на детето, която от своя страна е установила нарушенията.

По телата на няколко момчета са установени следи от побой, а те самите признали, че са ги налагали с пръчки и бухалки.

Настанените в интерната имат сериозно затруднение при четене и писане, те не са хранени пълноценно, както не са им правени необходимите медицински изследвания, сочи проверката. Те нямат лични дрехи и тоалетни принадлежности, а обзавеждането в стаите им е старо, спалното бельо - изхабено.

В самото начало на проверката дете ни сигнализира, че предходната вечер е било обект на много сериозно насилие. Показа и следи от насилие. Детето беше освидетелствано от съдебен лекар и на следващия ден изслушано и от съдия. То имаше синини, зачервявания по крайниците и гърба, заяви началник отдела по контрол на правата на детето в Държавната агенция за закрила на детето, която е участвала в проверката, Неиля Мурад.

По време на проверката деца са разказали за различни случаи, в които са били обект на различни форми на насилие, осъществявано от четирима служители на институцията. Още същия ден тези хора са били отстранени от работа, а успоредно с това тече и прокурорска проверка.

Храненето в интерната не е в съответствие с изискванията и има много сериозни проблеми с медицинското обслужване, допълва още Неиля Мурад.

Отстранен е и самият директор на Социално-педагогическия интернат Димитър Петков. Той обаче е категоричен, че той не е упражнявал насилие, не е бил свидетел на такова и твърди, че не е получавал такава информация и за негови служители.

На мястото на Петков е назначен временно изпълняващ длъжността директор, а четиримата служители, наранявали системно децата, са отстранени от работа до изясняване на фактите.

За резултатите от проверката е уведомен министърът на образованието и са сезирани Районната прокуратура и Регионалната здравна инспекция в Ямбол.