За пореден път София се справи отлично на малките матури. Toва обяви началникът на РУО-София-град Ваня Кастрева в сутрешния блок на БНТ.

По думите й София носи палмата на първенството както по БЕЛ, така и по Математика. Ако трябва да направим препратка към миналата година - няма спад нито в единия предмет, нито при другия. Напротив, имаме ръст и в сравнение със средните резултати в страната, защото София има почти 13 точки над средния резултат, отчете Кастрева.

По БЕЛ София е следвана от Смолян и Варна, а по Математика столицата е следвана от Варна и Смолян. Всъщност зад всеки ученик, стоят двама възрастни - родителят и учителят. Моята благодарност е не само за прекрасните ученици в София, но за отговорните, ангажирани с мисията образование родители. Естествено, това не може да се случи без учителите и блестящата организация на директорите за провеждането на изпитите, отбеляза Кастрева.

Тя посочи, че не само елитните и частните училища са пример за качествено образование, защото 145-то ОУ е квартално за "Младост", но децата там са се справили прекрасно. По думите й сега на ход са родителите, които заедно с децата би трябвало да са се ориентирали към подаването на заявленията за кандидатстване в по-горен етап.

От 3-ти до 7-ми юли включително това може да се случи онлайн, през индивидуалния профил на всеки ученик. Важно е изборът да бъде информиран и ориентиран към интересите на детето. Няма ограничения в броя на желанията. Важно е да говорим с децата и да ги убедим, че тези, които нямат максимални резултати на изпитите, не означава провал.

Според Ваня Кастрева българското образование е подготвено за всякакви варианти за кризата с коронавируса. Всички мечтаем в първия учебен ден, през есента, стартирането на учебната година да бъде лице в лице, каза още тя.