Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще открие 120-тата си учебна година, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

Проявата ще започне в 11.00 ч. в аулата на университета. Приветствено слово ще поднесе ректорът на СУ проф. Иван Илчев. Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще отправи приветствие за новата академична година, съобщи БТВ.

Преди началото на тържеството преподаватели и студенти от висшето училище ще поднесат венци пред статуите на дарителите на СУ - Евлоги и Христо Георгиеви.

Университетът е първото висше училище у нас /1888 г./ Той е открит като Висш педагогически курс с едногодишен срок на обучение при Софийската мъжка гимназия.

На 8 декември 1888 г. е приет "Закон за отваряне на Висше училище в София". С указ от 5 януари 1889 г. Висшият педагогически курс е преименуван на Висше училище.

Първият ректор е Александър Теодоров - Балан. Студентите са 43, само мъже. В приетия временен правилник се предвижда функционирането само на историко-филологическо отделение с три основни дисциплини - история, славянска филология и философия с педагогика.

На 23 януари 1904 г. със Закон за университета Висшето училище е преименувано в Български университет "Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово".

Увеличава се броят на преподаваните дисциплини, откриват се нови факултети - медицински, агрономически, богословски, ветеринарен, лесовъден, стопански.

От 4 януари 1905 г. се нарича Софийски университет "Св. Климент Охридски".