През следващите две правителства в България ще има демографска катастрофа.
Това предупреди Михаил Мирчев, директор на социологическата агенция АССА-М, по време на кръгла маса в парламента, организирана от учителския синдикат относно демографските проблеми и отражението им върху образованието.

Той прогнозира, че вероятно до 20 години годишната раждаемост ще спадне до 35 000 (сега тя е около 60 000). По думите му има "циганизация" на раждаемостта в България, която запазва нивото си, но се раждат повече ромчета.
По данни на агенцията българката ражда по 1.2 деца в живота си, а през 2050 младите ще са 20%.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ съобщи, че 69 900 деца не посещават детска градина, а в същото време тези заведения се закриват. 76 483 деца не ходят на училище, а за година от средното образование са отпаднали 122 793 ученици от 1 до 12 клас.

Нямаме национална образователна политика, обобщи Такева. От синдиката са подготвили национална програма за устойчиво развитие на средното образование. Те предлагат към президента да бъда създаден съвет по демографските проблеми

Мирчев изтъкна още, че проблем е не само количественият демографски критерий, но и качественият. Той посочи, че у нас се възпроизвеждат най-непълноценните слоеве на населението.

На срещата присъстваха петима народни представители - Емилия Масларова от Коалиция "За България", Теодора Литрова от Движение "Оборище", както и независимите Надка Пангарова, Стела Банкова и Елка Анастасова.