Може да е изненадващо, но най-скъпите университети в света не са за средища на висшето общество в швейцарските Алпи, нито са сред цитаделите на американския елит от рода на Харвард и Принстън, не са и древни храмове на знанието като Кеймбридж и Оксфорд в Обединеното кралство, пише списание "Форбс".

Най-скъпият университет с 4-годишно обучение в САЩ, а и най-вероятно в целия свят, е Университетът "Джордж Вашингтон" в окръг Колумбия.
Миналата учебна година там струваше на студентите 39 240 долара.

Следващите в топ 5 на лидерите са Кениън колидж в щата Охайо - 38 140 долара, университета "Бъкнел" в Пенсилвания - 38 130 долара, Васар Колидж в Пукипси, щата Ню Йорк - 38 115 долара и "Сара Лоурънс колидж" в Бронксвил, Ню Йорк - 38 090 долара.

Всички те са частни, приемат с конкурс и са извънредно скъпи.
Най-важното е, че обявените цени не включват джобните, храната и учебните пособия.
Те отразяват тенденциите в частните американски университети: поставяне на висока цена за обучение, след което се предлага щедра програма за финансови помощи и стипендии.

"Форбс" отбелязва, че по средна цена на държавното образование САЩ са изпреварени от Австралия: съответно 4580 и 5280 долара за учебната 2003/2004 година. Но що се отнася до частното образование САЩ държат първото място.

Частните университети в Европа също могат да бъдат много скъпи. Така например Американският университет в Париж иска за година обучение 34 725 долара. А в швейцарския "Франклин колидж" таксата е 30 860 долара.

Във Великобритания Бъкингамският университет, който твърди, че е единственият, който не получава държавна помощ, взима по 30 400 долара от британските студенти и по 52 800 от чуждестранните.
Това обаче определено се смята за престижно учебно заведение - там Маргарет Тачър е получила бакалавърска степен.