52 300 е общият брой на учениците, които ще се явят на матура според данните, постъпили в Министерство на образованието и науката към 16:00 часа в понеделник, 21 март.

Това обяви на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той подчерта, че преписването е най-големият проблем при провеждането на матурите.

За участие в първия държавен зрелостен изпит - по Български език и литература, заявление са подали 51 420. Следващият предпочитан предмет е биология, на който ще се явят 16 484 ученици. На матура по география ще се явят 12 096, а на матура по английски език - 11 361.

Заместник-министърът подчерта, че голяма група учители очакват влизане на новия закон за училищното и предучилищното образование, тъй като по него се предвиждат 10 пълни заплати обезщетение при напускане на системата.

Кунева обещава милиони за развиване на училищното образование

Кунева обещава милиони за развиване на училищното образование

600 хиляди лева за обучение на учители

Министерство на образованието предвижда 1,5 млн. лв. за мерки, свързани с охраната в училище. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева по време на пресконференция, на която бяха представени националните програми за училищното образование. Министър Кунева уточни, че от 451 държавни училища ще могат да кандидатстват според потребностите си.

"Имаме карта за местата, в която няма система за наблюдение и контрол в училище", обясни Кунева. Според данните на ресорното министерство, в 1456 училища в страната имат видеонаблюдение в двора си. "Когато се говори за сигурност не може да е в пожелателен тон – какъв пропускателен режим, какво видеонаблюдение, колко камери", обясни Кунева.

Тя посочи, че на 28 март ще има работна среща по въпросите на сигурността.

„Искам да направя кристално ясно и на общините, и на МВР, и на Министерство на правосъдието (МП) къде са уязвимите точки”, заяви просветният министър по отношение охраната в училище. Според Кунева на някои места в страната може би не се налага предприемането на мерки, но МОН трябва да знае кои са уязвимите места.

Именно такава карта на сигурността в училище е подготвил екипът на Меглена Кунева, за да могат да бъдат запълнени тези пробойни. Министърът обясни, че в София има само 14 училища, в които няма изградено видеонаблюдение.
Такова има във всички 1740 училища, в които се провеждат матурите.

По отношение на външните огради 621 е общият брой на училищата, в които няма видеонаблюдение. В 1043 – дворът се заключва, в 1 515 – има осигурен достъп в двора. 62 училища дворовете са незаградени.
„Охраната в училищата не може да се отлага”, категорична бе министър Кунева.

Предвиждат се обучения на учители за реакция при кризи, включително и терористично нападение. Обучението се извършва, поясни тя.
Министър Кунева посочи, че повече от половината от училищата в Кърджали нямат изградено видеонаблюдение, в Смолян – 48%, в Хасково -39%, в Ловеч – 35%, в Разград и Силистра  - 31%.

Най-много училища с незагреден двор има в Габрово и Перник – 27%. „Имаме карта на сигурността и ще вървим към пълно покриване на сигурността във всяко българско училище. Необходими са общи национални усилия”, заяви Кунева.