Със срив на сайта за регистрация започна дългоочакваната кампания за записване чрез интернет на деца за детските градини.

Още преди началото на кампанията сайтът не функционираше нормално, показвайки или любимото на всеки един интернет потребител - "ERROR Service Unavailable", или отваряше страницата изключително бавно.
Минути след 9.00 часа на практика достъпът до сайта бе невъзможен.

Все още не е бърз сайтът, но работи", каза заместник-кметът по образованието в столицата Йорданка Фандъкова в интервю за БНР.
Въпреки множеството оплаквания от страна на родители и проверките на медиите, че сайтът за регистрация не работи, Фандъкова отрече тази информация.

По думите й вече има около 2500 регистрирани молби.

По-късно стана ясно, че подадените заявления за кандидатстване в детските градини на Столичната община чрез единната информационна система до 12.15 ч. са 8000.

По мейла на нюза:
Не предполагах, че е възможно система отговаряща за толкова сериозно нещо да бъде пусната под Microsoft Windows и Microsoft SQL Server 
Виж още...

Първоначалният срив в системата се дължи на множество хакерски атаки, повтори зам.-кметът обяснението на фирмата, съз0дала софтуера.

По думите на Фандъкова, от фирмата, която поддържа сайта, са очаквали подобен проблем и са реагирали възможно най-бързо.

„Аз съм сигурна че системата ще тръгне, въпросът е да я усъвършенстваме", добави още зам.столичният кмет.

За първи път тази година децата трябваше да се записват по електронен път, като стартът на кампанията започна точно в 9.00 ч. На адрес kg.sofia.bg.

От общината и фирмата "Сирма", създала програмния продукт на kg.sofia.bg, бяха убедени, че срив в системата няма да има, тъй като при старта на записванията системата ще може едновременно да регистрира над 3500 потребители, а около 10 000 могат в един момент да ползват системата.

По думите на зам.-кмета по образование Йорданка Фандъкова малко след 9 часа е имало много повече от 10 000 души, които са се опитвали да влязат в сайта, а много от тях са били и „недоброжелатели".

По-късно зам.-кметът Фандъкова ще обяви решението на общината при създалата се ситуация как да бъдат регистрирани децата за следващата година.

Обявените свободни места в детските градини са около 7000 за 186 учебни заведения. От общината припомнят, че всички подадени молби до момента в детските заведения извън системата за прием ще бъдат анулирани, постъпването на деца в детските градини става по желание и избор на родителите.

Обмисля се вариант тези родители, които са успели да регистрират децата си днес, да получат и-мейл от общината, с който да бъдат уведомени.