Правителството признава, че учителите в България получават доста по-ниски заплати от средната в обществения сектор.

Това заяви премиерът Сергей Станишев пред Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в-к „Капитал" в столичния хотел „Шератон" под мотото "Стани голям".

Премиерът подчерта, че правителството има готовност за поетапно увеличаване на учителските заплати в рамките на година и половина, като за 2008 година планираното увеличение е над 30%.

Премиерът
На хората им омръзна да бъдат бедни...

Според Станишев трябва да се инвестира в качеството на образованието, но в комбинация с реформирането на системата.
Това би означавало децентрализация на управлението на училищата, преустрояването на учителския труд, така че той да не свършва с класната работа.

Наред с това, по думите на премиера, трябва да се премахнат ограниченията за броя на децата в паралелките. Станишев отново изтъкна необходимостта от диференцирано заплащане.

Министър-председателят подчерта, че освен учителските искания претенции се издигат и от много други сектори - страната е изправена пред стачна вълна.

По думите на премиера има два изхода от ситуацията.

Единият а е увеличаване на заплатите със 100% във всички сектори, което би означавало отказ от фиксирания курс на лева и отключване на инфлационна вълна. Вторият вариант е да се намери разумен компромис.

Позицията на бизнеса по кризата в образованието беше представена от Иво Прокопиев, който заяви, че причина за днешните проблеми е забавянето на реформите в образователната система.

Той цитира статистически данни, според които до 2010 година у нас броят на учениците ще е намалял с 32 на сто в сравнение с началото на прехода. Според него още сега трябва да се съкратят 32 процента от учителите и икономисаните средства да се инвестират в реформиране на  образованието.  

По думите му, ако това се направи, исканото 100-процентно увеличение на заплатите няма да изглежда абсурдно.

Прокопиев подчерта необходимостта от това да се намери обективен измерител на качеството на учителския труд.

Според него положителното в сегашната ситуация е, че общественото внимание е насочено към образованието и това позволява проблемите да се подложат на широка дискусия.  

Необходим е нов обществен договор в образованието: заплати срещу реформи, каза в заключение представителят на бизнес средите.

Междувременно министарът на образованието и науката Даниел Вълчев покани учителите на преговори на 5 октомври. Председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви готовност за преговори, но подчерта, че учителите ще решат за какво да праговарят.