Съществуващите досега форма - медицинска бележка за извиняване на отсъствията на учениците остават в сила.

Това става ясно след като работна група от Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари са провели среща.

Припомняме, преди десетина дни зам.-министър Диян Стаматов обяви, че заради изключително лесния начин за фалшификация извинителните медицински бележки вече няма да важат в училище, а за тази цел ще се използва амбулаторния лист, който личните лекари издават при посещение на пациент.

От сдружението на личните лекари обаче веднага възроптаха срещу идеята, тъй като в този лист се съдържат лични данни на пациента, включително и такива засягащи лекарската тайна.

Експертите в работната група от двете ведомства и сдружението са се ангажирали да изработят други мерки за решаване на проблема с „медицинските бележки“, които да не натоварват допълнително административно личните лекари, но и да гарантират невъзможност за фалшифициране.

До момента на приемане на новия начин на работа, е валиден досега съществуващия ред, посочват от Министерство на образованието.