Поздравявам ви, че сте избрали пътя към училището за вашите деца, защото тук те ще намерят добра и сигурна среда, нови приятели и ще получат добри основи за тяхното добро бъдеще.

С тези думи омбудсманът Мая Манолова се обърна към родителите на 25-те деца бежанци, които ще се обучават в столичното 66-о СОУ „Филип Станиславов“.

Бежанците и децата им все още не знаят български, установихме при опит да комуникираме с тях. Разчитат на преводач, осигурен от Държавната агенция за бежанците.

Омбудсманът Мая Манолова бе специален гост на откриването на новата учебна година в училището в кв. „Овча купел“, където се обучават и доста деца на бежанци.

По-големите ученици предадоха символичен ключ на знанието на най-малките. Манолова лично поведе първолаците към класната стая и под звуците на първия училищен звънец прекрачиха прага на училището.

За нас, българите, образованието винаги е било ценно“, подчерта омбудсманът, откривайки учебната година. Манолова изтъкна, че от училището зависи в каква България ще живеем утре. „Училището е мястото, където ще се научите на толерантност, на уважение към различните и към правата на всяко дете“, обясни тя пред учениците. Според нея 66-о училище е пример именно за това.

Омбудсманът избра да присъства на откриването на учебната година именно в това училище, тъй като в него се обучавали деца от ромски произход, бежанци и ръководството и учителите не се страхували да положат допълнителни усилия, за да интегрират „различните“ деца.

Това е училище, което е пример за толерантност и уважение към различните, което възпитава децата в духа на тези ценности“, изтъкна Манолова. По думите й, заради отживели нагласи сред родителите в район „Овча купел“, се наблюдава отлив на деца. Затова Манолова обеща подкрепа на ръководството и учителите, за да бъде училището компенсирано и отново да стане притегателен център за децата от района.

„Ще настоявам пред Столична община за допълнително финансиране и допълнителна подкрепа за това, че училището обучава и образова деца бежанци, приема деца от малцинства и осигурява възможност за реална интеграция на различни деца“, увери омбудсманът.

Училището в „Овча купел“ е близо до бежанския център в квартала. Затова Манолова пое ангажимента да настоява пред Столичната община да осигури безплатен транспорт на децата-бежанци до училището. „Става дума за две спирки и може да се измисли нещо, така че да могат да идват свободно и спокойно в училище“, обясни тя.

Пред камерата на News.bg застанаха двама сирийски бежанци, чийто син за първи път прекрачи прага на българското училище. Малкият Аиса е на 7 годни, но ще бъде в предучилищна група, тъй като още не е готов за първи клас. Родителите споделиха, че са щастливи, че синът им ще се учи. Благодарни са и за подкрепата на държавата.
Решили да запишат Аиса на училище, защото самите те са образовани хора и искат и малчуганът да учи. Смятат, че образованието ще осигури по-добро бъдеще за сина им и се надяват той да няма проблеми в училище и много бързо да се интегрира сред съучениците си.

Първокласниците получиха занимателни книжки от омбудсмана Мая Манолова. Официалния гост очакваха и в трети клас. Техният класен ръководител - Таня Бойкова, с 40-годишен преподавателски опит, сподели, че за децата-бежанци е по трудна българската граматика. С математиката обаче се справяли много добре.

До миналата година към ДАБ имало обучение по български език за децата на бежанци. Идвайки в училище, вече имали едно първоначално ниво по български език. В общуването между децата няма проблем, сподели учителката.

Тази година децата ще бъдат включени в допълнително обучение по български. Има ден за консултации, в който ще се работи само по български език.
Г-жа Бойкова сподели, че за децата-бежанци средата е чужда, Те идват от страни, които имат друг манталитет и култура. „Няма да се стараем да им наложим нашата култура, а по някакъв начин да има общо преливане, да могат да се съобразяват с нашите порядки. Ние пък да можем да отчитаме техните потребности“, коментира тя.

„За всички нас новата учебна година ще бъде изпълнена с нови предизвикателства и огромни отговорности“, заяви по време на своето слово пред учениците и родителите директорът на 66-то училище - Нели Тодорова.

По думите ѝ, новият Закон за предучилищно и училищно образование трябва да ангажира не само учителите, но и цялото общество, защото бъдещето на децата е обща ценност и отговорност.

Новата учебна година е юбилейна за 66 СОУ „Филип Станиславов“, предстои честването на 60 години от основаването му. „Нека от първия ден на новата учебна година си обещаем да превърнем училището в територия на добронамереност  и толерантност, дисциплина и уют“, пожела директорът.
На официалното откриване на учебната година присъстваха представители от ДАБ, общинари и експерти от европейските институции.