Във фоайето на Софийския университет „Св. Климент Охридски" официално бе даден старт на дни „Отворените врати".
Целта е да се покаже на кандидат-студенти какви възможности за образование дава Алма Матер.

105 бакалавърски програми предлага ВУЗ-ът.
Ръководството на университета отчита първа успешна година на специалност „Фармация".

Повече от 3000 студенти се обучават в магистратурите на Алма Матер. Над 400 специалности от магистърски програми предлага университетът.
За първи път тази година ще започне обучение по медицина на английски език.

Към 5700 студенти са се записали за предварителните изпити в Алма Матер, стана ясно от думите на ректора проф. Илчев. Той обаче е притеснен, че страната ни губи качествените си преподаватели.

По повод на данните от последната класация на най-престижните университети в света и това, че СУ е се нарежда под 600-то място, ректорът на ВУЗ-а коментира, че бедата е, че няма български университет, който да е по-напред в класацията.

Професор Иван Илчев все пак е доволен, че реално СУ се издига в класациите, защото преди години е бил на 1050 място.
Той изтъкна още, че ръководството на висшето учебно заведение подкрепя исканията на студентите, но по думите му малко вероятно е това, което искат студентите да стане. Все пак темата ще бъде обсъждана в сряда на съвет.

Искаме цялостно нова философия на финансиране на висшето образование, подчерта професор Иван Илчев. Той отново изрази подкрепата си за ОП „Наука и образование", която според него ще допринесе за качествено финансиране на науката.
Ректорът на СУ води активни преговори с ръководството на БАН за активно сътрудничество между двете образователни институции.

Илчев иска повече преподаватели от Академията в магистърските програми на СУ.
По повод на това, че младите студенти припознават футболната легенда Христо Стоичков за свое „лице", той с усмивка коментира: „Той е образ, но аз никога не съм бил запалянко".